15.9.2018

MEP Vehkaperä ja kansanedustaja Kulmuni: Arktisen alueen peruspalveluihin vauhtia digitaalisuudesta

Euroopan parlamentin pohjoisin jäsen, oululainen Mirja Vehkaperä ja lappilainen kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) haluavat vauhdittaa arktisen alueen peruspalveluita myös digitaalisuuden avulla. 

-Arktisen alueen merkityksestä ja kasvusta puhutaan paljon. Kasvun yksi perusedellytys on kuitenkin se, että alueen peruspalvelut ovat riittävät ja toimivat, Vehkaperä ja Kulmuni toteavat.

Euroopan parlamentin pohjoisin jäsen, oululainen Mirja Vehkaperä ja lappilainen kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) haluavat vauhdittaa arktisen alueen peruspalveluita myös digitaalisuuden avulla. 

-Arktisen alueen merkityksestä ja kasvusta puhutaan paljon. Kasvun yksi perusedellytys on kuitenkin se, että alueen peruspalvelut ovat riittävät ja toimivat, Vehkaperä ja Kulmuni toteavat.

Verkkoyhteyksien täytyy olla kunnossa ennen kuin peruspalveluja voidaan lisäksi suuressa mittakaavassa sähköistää. Suomi painottaa harvan asutuksen kriteeriä EU:n aluepoliittisen rahoituksen saamisessa. Seuraavalla budjettikaudella on tärkeää, että tällä kriteerillä saadut varat myös käytetään harvaan asutuilla alueilla. Toimivat verkkoyhteydet ovat välttämättömiä, koska yhä useammat viranomais- ja kaupalliset palvelut digitalisoituvat. Pohjois-Suomen asukkaiden tasa-arvo on taattava.

Luokanopettajataustainen Vehkaperä muistuttaa digitaalisuuden tuomista mahdollisuuksista myös koulutukseen.

-Arktisella alueella tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa uutta työvoimaa muun muassa matkailuun sekä kiertotalouteen. Mikäli alueelle suunnitellut väylähankkeet toteutuvat, työvoiman tarve myös väylätyömailla tulee olemaan todella merkittävä, Vehkaperä summaa. 

-Tarvitsemme lisää joustavia ja nopeita muuntokoulutusratkaisuja. Alueella on kuitenkin pitkät etäisyydet ja harvahko asutus. Tässä on paljon potentiaalia oppilaitosten koulutuksille, joissa voidaan hyödyntää etäopiskelua, Vehkaperä toteaa.

-Suomi on maailman huippua ilmakehätutkimuksessa, jota tehdään Sodankylän Värriössä. Tutkimuksesta saatavan tiedon avulla pystytään esimerkiksi puhelinten applikaatioita kehittämään paremmiksi myös julkisten palveluiden toteuttamiseksi siellä, missä niitä ei enää ole ollut edes fyysisesti saatavilla. Sähköisyys tuo uusia mahdollisuuksia tuoda palveluita sinne, missä niitä ei ole. Silloin myös keskittämiseltä katoaa pohja, Kulmuni sanoo.

Vaikka vain kolmella EU-maalla Suomella, Ruotsilla ja Tanskalla on arktisia alueita, on EU erittäin kiinnostunut Arktisen alueen kehittämisestä. 

-Suomi voi olla arktisen politiikan johtaja EU:ssa. Siihen rooliin meidän kannattaa tarttua, parlamentaarikot summaavat.

Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssi kokoontuu 16.-19. syyskuuta Inarissa. Suomessa kerran kahdessa vuosikymmenessä järjestettävään kokoukseen osallistuu noin 50 parlamentaarikkoa arktiselta alueelta Pohjoismaista, Kanadasta sekä Venäjältä. Kulmuni ja Vehkaperä osallistuvat kokoukseen.

 

Lisätiedot:

Mirja Vehkaperä

+358 50 512 1949

Katri Kulmuni

+358 44 2555 903

 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrissa yhdistyy asiaosaaminen ja sydämen sivistys. Poliittiset avaukset ovat ajassa tiukasti kiinni ja taustat on selvitetty hyvin. Hän ei syyllisty tyhjän puhumiseen. Hänen oma taustansa – tie Torniosta eduskuntaan ja Keskustan varapuheenjohtajaksi – kertoo myös Katrin päättäväisyydestä. Välimatka ei ole este, kun tahtoa löytyy. Erityisesti pidän siitä, että Katri kiertää ahkerasti tapaamassa Keskustalaisia eri puolella Suomea ja kuuntelee. Kentän viesti menee eteenpäin. Katri Kulmuni on minun ehdokkaani, kun Keskusta valitsee puheenjohtajan Kouvolassa."