5.10.2023

Lohikannan turvaamisesta

Suuri valiokunta päätti tänään ensi vuoden kalastuskiintiöitä. Julkisuudessa kaikista eniten huolta on herättänyt silakkakannan voimakkaat rajoitukset, koska sillä on niin merkittävä vaikutus Suomelle taloudellisesti.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt lohen romahtanut tila.

Toki asiaa seuranneet muistanevat, miten katastrofaalisen huono oli lohen vaellus vapaina virtaaviin Tornion- ja Simojokeen. Viime kesänä ainoastaan noin 20 000 lohta nousi näihin molempiin, kun parhaimpina vuosina yksin Tornionjokeen nousi lähemmäs 100 000 lohta.

Loihikantamme on siis dramaattisen heikossa tilassa. Tätä ounastellen ICES - kansainvälinen merentutkimusneuvosto esittikin, että tulevana kesänä lohen kalastusta pitäisi rajoittaa Selkämerellä, Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä.

Kalakysymyksissä olen oppinut, että aina kannattaa noudattaa ICES:n suosituksia, koska ne pohjautuvat tieteeseen ja ovat varma selkänoja. Valitettavasti Suomen hallitus ei nyt tältä osin noudata ICES:n suositusta.

Tämä on erittäin huolestuttavaa lohen valluskalakannan turvaamiseksi. Hallitusohjelma sisältää paljon kauniita kirjauksia vaelluskalakantojen turvaamisesta, mutta kun pitäisi turvata vapaana virtaavien vesien vaelluskalakantaa, hallitus ei noudata tieteellistä neuvoa. Tämä on ympäristöllisesti kestämätöntä.

Jos lohi loppuu joesta, ei sitä ole kohta enää muuallakaan. Eihän kukaan sellaista tilannetta halua?