1.9.2021

Lappi ja poro kuuluvat yhteen

Ilman poroja ja porotaloutta on mahdotonta ajatella Lappia. Se on maakuntamme alkuperäinen elinkeino, monen perheen tulonlähde, keskeinen osa kulttuuria ja lappilaista elämänmuotoa. Sillä on suuri vaikutus myös niihin lappilaisiin, jotka eivät ole itse porotaloudessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Poromies-lehdessä.

Ilman poroja ja porotaloutta on mahdotonta ajatella Lappia. Se on maakuntamme alkuperäinen elinkeino, monen perheen tulonlähde, keskeinen osa kulttuuria ja lappilaista elämänmuotoa. Sillä on suuri vaikutus myös niihin lappilaisiin, jotka eivät ole itse porotaloudessa.

Eduskunnassa porotalouden tuntemus rajoittuu lappilaisiin kansanedustajiin ja aina riippuen Oulun vaalipiirin menestyksestä muutamiin Koillismaalta tai Kainuusta valittavaan kansanedustajaan. Puhemiehiä ei ole siis montaa. Kun kysyn maa- ja metsätalousministeriöstä poroasioiden perään, on vastuuvirkamiehiä muutama. Ei olisi pahitteeksi, jos tulevaisuudessa heistä useampi olisi Lapista lähtöisin ymmärtäen myös elinkeinon syvät kulttuuriset juuret. Kannustankin kiinnostuneita poroperheiden nuoria hakeutumaan tehtäviin myös porotalouden virkamiespuolelle. 

Lappilaisena päättäjänä, koitan tietenkin edistää porotaloutta mahdollisimman paljon. Kun talvella käytiin keskustelua vaikeasta lumitilanteesta ja korvauksista, oli maa- ja metsätalousministeriön esitys ensin huomattavan vaatimaton. Lappilaisten kansanedustajien palautteen ansiosta saimme korotettua lumivahinkokorvauksia muutaman miljoonan ylöspäin. Tai ilman lappilaisedustajien aktiivisuutta viime vaalikaudella, ei ahman metsästyksen poikkeuslupia olisi tullut vieläkään. 

Vaikka monella luontaiselinkeinon alalla jatkajien määrä on ollut laskussa, porotaloudessa nuoria jatkajia löytyy. Poroperheen työn monipuolistuminen ei ole enää yksin matkailusta kiinni, vaan seuraava sukupolvi ottanee sosiaalisen median myös porotöissä käyttöön. Jopa suomalaiset ovat haltioituneita nähdessään luonnossa poroja puhumattakaan, että poron vuoden kiertoa voisi seurata sosiaalisesta mediasta poroperheiden työn kautta tulevaisuudessa. 

Erästä asiaa olen pohtinut paljon ruokakaupassa käydessäni. Kun koitan kaupassa valita kotimaisia maatalouden tuotteita, ottaisin mukaan mieluusti myös porotalouden tuotteita. Niitä löytyy paikka paikoin, mutta toimittajat ovat usein pieniä ja toimittaminen tästä johtuen vaihtelevaa. Voisiko Valion osuuskunta-ajattelusta ottaa mallia poropuolelle? Valio on kuitenkin edelleen suomalaisten viljelijöiden omistama, mutta kokonsa puolesta voi kilpailla kansainvälisten toimijoiden kanssa. Yksittäinen poromies, vaikka taitava onkin, ei kertakaikkiaan ehdi tehdä kaikkea: porohommia, jalostaa lihaa, myydä sitä, markkinoida ja kuljettaa. Riittävän suuri poro-osuuskunta pystyisi hoitamaan tämän eikä silloin poromiehen tarvitsisi tehdä itse kaikkea. 

Työtä poronlihan ja muiden porotuotteiden edistämiseksi on tehtävä edelleen. Nykyisin poronkäristys on monessa helsinkiläisravintolassa tuttu annos paitsi kotimaisille kuluttajille myös ulkomaisille turisteille. Tämä ei ole syntynyt itsestään, vaan vaati voimakasta markkinointia. Historia kertoo, että mm. Paliskuntain yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Oskari Lahtela kierteli pääkaupunkiseudun ravintoloita ja kävi viemässä keittiöihin pororuokareseptejä sekä kehui pororuoan maukkautta ja terveellisyyttä. Poron markkinointi palvelee koko Lappia. 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskustan tulee uudistua, muttei juuriaan saa unohtaa... Uuden puheenjohtajan tulee olla monen mieleen ja kuitenkin kyvykäs jämpteihin nopei-siin päätöksiin, siksi minun valintani on Katri Kulmuni."