19.3.2023

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Oman tyttären myötä olen seurannut varhaiskasvatusta nyt uusin silmin. Varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat tekevät tavattoman tärkeätä työtä, mutta korvaus on vaatimaton kuten julkisella sektorilla usein.

Varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa, joten toki työolojen on oltava kunnossa, mutta myös varhaiskasvatuksen opettajien opiskelupaikkoja olisi lisättävä. Lapin yliopisto tarvitsisi ehdottomasti varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen. Lapin kansanedustajat ovat edistäneet tätä yhdessä rintamassa ja varmasti jatkavat työtä. Tällä vaalikaudella saimme erityispedagogiikan oppioikeuden Lappiin, toivottavasti ensi vaalikaudella varhaiskasvatuksen opettajien.

On luonnollisesti aivan keskeistä, että koulujen resurssit ovat kunnossa ja riittävät, mutta kaikkea koulutkaan eivät voi tehdä. Vanhempien tehtävä on asettaa lapsille rajoja ja rakkautta. Vielä toisellakin asteella lukiossa ja ammattikoulussa lapset ovat nuoria ja tarvitsevat vanhemmiltaan huomiota.

Muistan omilta kouluajoilta, miten opettaja todella oli korkea auktoriteetti. Jos opettaja mielestäni oli toiminut minua kohtaan epäreilulla tavalla ja asiaa puin kotona, oli vastaus selostukseeni yleensä, että kyllä opettaja oikeassa on.

Minusta vaikuttaa, että opettajilla menee huomattavasti enemmän aikaa vanhempien kanssa kommunikointiin kuin menneinä aikoina. Toivottavasti vanhemmat ymmärtävät opettajien osaamisen merkityksen. Opettajat todella ovat alansa ammattilaisia ja erityisesti Suomessa opettajankoulutus on kansainvälisestikin korkealle arvostettua.

Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää
Lapissa on jo nyt suojeltu melkein kolmannes metsäpinta-alasta, enemmän kuin missään muualla Suomessa

19.2.2023

Metsien käytöstä käydään jatkuvaa keskustelua. Usein suojelua tarjotaan kaiken kattavaksi ratkaisuksi, joka turvaa monimuotoisuuden, ilmastovaikutukset ja jopa taloudenkin.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee reippaan ja asioihin perehtyvän puheenjohtajan. Katri Kulmuni täyttää kaikki vaatimukset, siksi kannatan Katria."