20.6.2018

Vihreät Lapin elinkeinoja kurittamassa

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Meän Tornionlaakso -lehdessä 20.6.2018

Vihreät ilmoittivat ajavansa lentoveroa Suomeen. En yllättynyt, mutta petyin. Miksi?

Vihreät ovat puhuneet kauniisti luontomatkailun puolesta. Nyt on sävy muuttunut tässäkin. 

Lappi on rakentanut vuosikymmeniä uutta tukijalkaa matkailusta. Naureskelu maakunnalle kehitysalueena on laskenut, kun matkailijoiden määrä on noussut.

Majoitamme saman verran ulkomaisia yöpyjiä kuin pääkaupunki. Nyt on kuultu puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan matkailun tuoma työ. Tietenkin vain Lapin osalta.

Matkailun kuten kaiken elon pitää olla kestävää. Luontoa ja ilmaa ei saa vaarantaa. Kylmyys ja revontulet ovat valttimme. Niitä ei voi täältä viedä.

Sama toimintamalli kuin matkailusta, löytyy Vihreiden liikennelinjauksista. 

Ensin he olivat uusiutuvien liikennepolttoaineiden puolesta fossiilisia vastaan. Kun työpaikkoja tuovat biodiesel-hankkeet ovat alkaneet toteutua, on kelkka kääntynyt. Etenkin Kemiin suunniteltu biojalostamo on saanut vastusta.

Saimme kuulla, että uusiutuvien sijaan tulisi siirtyä suoraan vain varakkaimpien ulottuvilla oleviin sähköautoihin.

Vihreiden maailmassa kylmät on käymässä myös sähköautoille. Hypetys on vaihtumassa hiljaisuudeksi juuri kun akkujen kysyntä on realisoitumassa suomalaisiksi työpaikoiksi kaivoksina.

Mineraaleja tarvitaan. Afrikasta lapsityövoimalla kaivetut ei ole parempi vaihtoehto.

On Vihreiden linjassa ollut pysyvääkin. Vuosittain ajetaan Meri-Lapin teräs- ja paperitehtaille energiaverojen korotuksia. Ikään kuin Kiinassa tehty teräs olisi ympäristöystävällisempää. Ei ole.

Vihreät haluavat korottaa pitkien etäisyyksien Lapissa dieselin veroa. Lisäksi omalla autolla ajettavien työmatkojen kustannuksia halutaan nostaa leikkaamalla kilometrikorvauksia.

Silppuriin menisi myös maatalouden tuet, etenkin karjatalouden. Metsien käyttöä tulisi suitsia, vaikka maailma kaipaa ympäristöystävällisiä ratkaisuja korvaamaan muovia.

On tärkeää luopua saastuttavista polttoaineista. Se on järkevää ja välttämätöntä. 

Uusiutuvalla energialla luomme ison määrän uutta työtä ja pelastamme samalla maapalloa. Ilmastonmuutos ei odota. Ratkaisuja tarvitaan.

Elämä sähköistyy. Tulevaisuudessa niin autot kuin osin jopa lentokoneet ovat sähkökäyttöisiä. Se tiputtaa päästöjä. Akut tarvitsevat kuitenkin mineraaleja. Niitä on Suomenkin maaperässä. Kaivosten täytyy toimia kestävästi.

Kaiken elämän täytyy olla kestävää. Parempaa kuin kieltää lentäminen tai ajaa teollisuus pois on tehdä siitäkin kaikesta kestävää. Uusiutuvasta kerosiinistä tai fossiilittomasta teollisuudesta kiittää työllisyys ja planeetta.

Tämä kaikki voidaan tehdä Suomessa.

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri Kulmuni ymmärtää hyvin aluepolitiikan merkityksen ja toimii alueellisen tasa-arvon puolesta. Hänellä on myös periaate, ketään ei jätetä. Näillä eväillä Katri Suomen Keskustan puheenjohtajaksi."