20.6.2018

Vihreät Lapin elinkeinoja kurittamassa

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Meän Tornionlaakso -lehdessä 20.6.2018

Vihreät ilmoittivat ajavansa lentoveroa Suomeen. En yllättynyt, mutta petyin. Miksi?

Vihreät ovat puhuneet kauniisti luontomatkailun puolesta. Nyt on sävy muuttunut tässäkin. 

Lappi on rakentanut vuosikymmeniä uutta tukijalkaa matkailusta. Naureskelu maakunnalle kehitysalueena on laskenut, kun matkailijoiden määrä on noussut.

Majoitamme saman verran ulkomaisia yöpyjiä kuin pääkaupunki. Nyt on kuultu puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan matkailun tuoma työ. Tietenkin vain Lapin osalta.

Matkailun kuten kaiken elon pitää olla kestävää. Luontoa ja ilmaa ei saa vaarantaa. Kylmyys ja revontulet ovat valttimme. Niitä ei voi täältä viedä.

Sama toimintamalli kuin matkailusta, löytyy Vihreiden liikennelinjauksista. 

Ensin he olivat uusiutuvien liikennepolttoaineiden puolesta fossiilisia vastaan. Kun työpaikkoja tuovat biodiesel-hankkeet ovat alkaneet toteutua, on kelkka kääntynyt. Etenkin Kemiin suunniteltu biojalostamo on saanut vastusta.

Saimme kuulla, että uusiutuvien sijaan tulisi siirtyä suoraan vain varakkaimpien ulottuvilla oleviin sähköautoihin.

Vihreiden maailmassa kylmät on käymässä myös sähköautoille. Hypetys on vaihtumassa hiljaisuudeksi juuri kun akkujen kysyntä on realisoitumassa suomalaisiksi työpaikoiksi kaivoksina.

Mineraaleja tarvitaan. Afrikasta lapsityövoimalla kaivetut ei ole parempi vaihtoehto.

On Vihreiden linjassa ollut pysyvääkin. Vuosittain ajetaan Meri-Lapin teräs- ja paperitehtaille energiaverojen korotuksia. Ikään kuin Kiinassa tehty teräs olisi ympäristöystävällisempää. Ei ole.

Vihreät haluavat korottaa pitkien etäisyyksien Lapissa dieselin veroa. Lisäksi omalla autolla ajettavien työmatkojen kustannuksia halutaan nostaa leikkaamalla kilometrikorvauksia.

Silppuriin menisi myös maatalouden tuet, etenkin karjatalouden. Metsien käyttöä tulisi suitsia, vaikka maailma kaipaa ympäristöystävällisiä ratkaisuja korvaamaan muovia.

On tärkeää luopua saastuttavista polttoaineista. Se on järkevää ja välttämätöntä. 

Uusiutuvalla energialla luomme ison määrän uutta työtä ja pelastamme samalla maapalloa. Ilmastonmuutos ei odota. Ratkaisuja tarvitaan.

Elämä sähköistyy. Tulevaisuudessa niin autot kuin osin jopa lentokoneet ovat sähkökäyttöisiä. Se tiputtaa päästöjä. Akut tarvitsevat kuitenkin mineraaleja. Niitä on Suomenkin maaperässä. Kaivosten täytyy toimia kestävästi.

Kaiken elämän täytyy olla kestävää. Parempaa kuin kieltää lentäminen tai ajaa teollisuus pois on tehdä siitäkin kaikesta kestävää. Uusiutuvasta kerosiinistä tai fossiilittomasta teollisuudesta kiittää työllisyys ja planeetta.

Tämä kaikki voidaan tehdä Suomessa.

Tuemme Katri Kulmunia Keskustan puheenjohtajaksi

16.7.2019

Lista tukijoista täydentyy kohti Keskustan ylimääräistä puoluekokousta.

 

Tule mukaan!

Lue lisää
Helsingin Keskustanaiset: Katri saa koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen

15.7.2019

Katri Kulmuni onnistuu varmasti saamaan koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen, oman äänen löytämiseen ääripäitten välille. 

 

Uskon sydämestäni, että Katri Kulmuni onnistuu kokoamaan keskustasta voittajatiimin.

 

Päivi Mononen-Mikkilä

Keskustanaisten Helsingin piirin puheenjohtaja

Lue lisää
Katri Kiihtelysvaaran markkinoiden suosikki

15.7.2019

Kat­ri Kul­mu­ni oli suo­si­tuin eh­do­kas kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­jak­si kes­kus­tan Kiih­te­lyk­sen pai­kal­li­syh­dis­tyk­sen Kiih­te­lys­vaa­ran ke­sä­mark­ki­noil­la te­ke­mäs­sä mie­li­pi­de­ky­se­lys­sä.

 

Kysely ei kerro val­ta­kun­nal­li­sesta kannatuksesta. Vuorenvarmasti se kertoo paljonkin pienten kylien ja sorateiden asukkaiden näkemyksestä.  

Lue lisää
Anna-Liisa Leikkola: Katri keskustan puheenjohtajaksi

12.7.2019

Mielestäni Katri Kulmuni on nuori ja pätevä nainen keskustan puheenjohtajaksi.

Nyt keskustan puheenjohtajaksi tarvitaan rohkeaa ja päättäväistä naista, joka nostaa keskustan uudelleen johtavaksi puolueeksi ja suunnannäyttäjäksi yhteiskunnassa. Siinä työssä Katri Kulmunin rinnalla tarvitaan meistä jäsenistä jokaista. Kouvolassa tavataan!

Anna-Liisa Leikkola

keskustan kunniajäsen, herastuomari

Lapua–Seinäjoki

Lue lisää
Katri Hesarin haastattelussa: Tärkeitä asioita meille ovat keskustassa ovat alueellinen tasa-arvo, sopusointu luonnon kanssa, yritteliäisyys sekä yhteiskunnan turvaverkko

6.7.2019

Katri Kulmuni, jos sinut valittaisiin keskustan puheenjohtajaksi, mihin suuntaan veisit puoluetta?

”Menisimme syvemmälle keskustaan. En varmaan siirtäisi yhtään mihinkään, vaan korostaisimme keskustalle tärkeitä asioita.”

Lue lisää
Keskustan kentän suosikki puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien kyselyssä elinkeinoministeri Katri Kulmuni

4.7.2019

Kulmunia tehtävään kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastanneista. IS lähetti kyselyn 708 keskustan kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä. 

 

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.
 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

Minulla on ilo olla mukana Katrin tukijoukossa ja olen huomannut Katrin olevan rauhallinen, hyvä kuuntelija sekä hyväntahtoinen ihminen.Hänellä on aito halu auttaa ja viedä lappilaisten asioita eteenpäin.Kannatan lämpimästi Katria edustamaan pohjoista.