28.10.2023

Kylätoimintapäivät

Salillinen aktiivisia kansalaisia eri puolilta Lappia oli kerääntynyt keskustelemaan kotikyliensä kehittämisestä perinteisille Lapin kylätoimintapäiville.

Joka syksy on aina yhtä mykistävää nähdä näitä aktiivisia ihmisiä, jotka talkoilevat kotikylillensä esimerkiksi laajakaistayhteyksiä, kunnostavat vanhoja rakennuksia tai pitävät perinnemaisemia yllä.

Tällä kertaa oli tietenkin hieman vaikea puhua, koska luvassa oli lähinnä huonoja uutisia. Hallitus meinaa leikata puolet maaseudun kehittämisrahoituksesta pois eli jatkossa nämä talkoolaiset tekevät sitten vähemmän kaikkia asioita kuin tähän asti. Tietenkään mitkään säästöt eivät ole mukavia, mutta näissäkin se kohtuus kannattaisi pitää mielessä. Onko kohtuullista leikata puolet maaseudun kehittämisrahoituksesta pois?

Leikkaus on toki vähän erikoinen myös sikäli, että, kun Suomi leikkaa omaa kansallista maaseudun kehittämisrahoitusta katoaa myös Euroopan Unionin rahoituskehyksessä neuvoteltu vastinraha maaseudun kehittämiselle pois. Tuon sata miljoonaa varmaan mielellään joku muu maa kuten, vaikkapa Puola tai Italia käyttää sitten omiin hankkeisiinsa, koska Suomi sitä rahaa ei oman leikkauksensa jälkeen kuitenkaan enää saa. Olin aina jotenkin ajatellut, että yhteinen tavoitteemme olisi saada EU:sta mahdollisimman paljon kotiutettua rahaa myös Suomeen maksuosuuksiin nähden, mutta ei.

Rahoitustakin enemmän hallitusohjelmassa on kuitenkin pohjavire, joka ei tue aluepolitiikkaa. Minusta ei ole alueellisesti tasa-arvoista, että pohjoisen Suomen ohjelmaan tai itäisen Suomen strategiseen visioon on varattu nolla euroa toteutukseen, kun läntisen Suomen kasvupanostuksiin on samanaikaisesti varattu 130 miljoonaa euroa. Tasa-arvoista?

Harmillista on, että myöskään mitään harvaanasutun Suomen parlamentaarisen työryhmän esityksiä ei viety hallitusohjelmassa eteenpäin. Näiden valtiosääntöoikeudellisuus ja yhdenvertaisuus ihmisten kannalta testattiin viime kaudella ja niitä on siis mahdollista edistää aivan nykyisen lainsäädännön puitteissa, jos vain halua on. Hallituksella ei nyt sitten ollut. Norjassahan alueellinen opintolainahyvitys on toiminut ilmeisen onnistuneesti ja Ruotsissa edellisen hallituksen ohjelmassa oli jopa tuloverokevennys harvaan asutun alueen ihmisille.

Tämän kertaisista uutisista huolimatta, nämä ihmiset jatkavat varmasti talkoilua kotikyliensä puolesta jatkossakin!