14.7.2012

Kuntien jättiliitos Meri-Lapissa ei itseisarvo

Hallituksen suunnittelemat ehdot kuntien itsenäisyydelle vaikuttavat kuntarakenteeseen myös Meri-Lapissa, jossa vain kaksi kuntaa täyttää vaatimukset. Hallitus pakottaa siis uuden kuntarakenneselvityksen vireille edellisen kaaduttua selvästi vastikään.


Timo Säkkisen johtama kuntajakoselvitys tyssäsi muiden kuntien paitsi Kemin vastustukseen. Äänestyksessä kukin kunta teki rohkean ja oikean päätöksen: Kemi päätöksen liittyä, muut olla itsenäisiä. Tuskin uusi selvitys tätä tulosta muuttaisi.

Mielestämme Meri-Lapin kuntien yhdistyminen yhdeksi ei ole järkevää. Jättikunnalla voitaisiin ehkä kilpailla elinkeinopoliittisesti tiukemmin Rovaniemeä vastaan, mutta kääntöpuolella näemme monta miinusta. Selvästi pienemmille kunnille yhteenliittyminen voisi olla vaaratekijä omille palveluille ja vaikutusmahdollisuuksille.

Välimatkat ovat Meri-Lapissa Lapin mittakaavassa lyhyitä. Kyse onkin enemmän alueen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä kuin karttaharjoituksista. Kemin ja Tornion kesken on ollut vuosikymmenet keskinäistä kilpailua. Aina se ei ole ollut reiluinta, mutta se on pitänyt terveen kasvun yllä molemmissa kaupunkikeskuksissa. Toimiakseen naapuriaan vetovoimaisempana on kunnan oltava houkutteleva niin kaavoituksen kuin palveluiden suhteen.

Meri-Lapin suurkunta ei ole niin helppo johtaa, mitä monissa mielipiteissä on mainittu. Päättäjien pitäisi olla perillä koko kunnan ja kaikkien sen alueiden asioista, jotta oikeita päätöksiä voitaisiin tehdä. Toinen meistä ei tiedä, mitä Tornion Arpelalle kuuluu, toinen ei ole selvillä Kemin Rytikarin asioista. Emme ole ainoita.

Kosketuspinta suurkunnan asioihin olisi rivipäättäjälle riittämätön hyvien päätösten tueksi. Suurkunnan päätöksenteko olisi kiinni virkamiesten tahdosta. Toisen alueen etua pystyttäisiin tarvittaessa ajamaan toisen kustannuksella.

Mielestämme kuntaliitoksia tulisi tehdä vain, mikäli kunnat näin itse päättävät ja tahtotila on yhteinen. Meille nuoremmille kuntien väliset vanhat riidat eivät ole tekosyy tai tarve tehdä kuntaliitoksia. Kuntarakenteen monipuolisuus pitää Meri-Lapin elinvoimaisena, turvaa lähidemokratian ja pitää palvelut lähellä asukasta. Yhteistyö ja yhteen hiileen puhaltaminen suurhankkeiden saavuttamiseksi ovat aina yhteinen saavutus, joka säteilee laajemmin. Itsenäisten kuntien menestyminen on koko alueen valtti. Ei ole naapurilta pois, vaikka toinen joskus paremmin pärjäisikin.

Katri Kulmuni, Tornio
Kai Puro, Kemi

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrilla on taitoa kohdata ihminen, tietoa yhteiskunnasta sekä vahvat näkemykset maamme tulevaisuudesta."