12.6.2021

Kuntavaaliteemani

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Rajakaupunki on rikkautta

Vaikka korona-aikana valtakunnan raja on ollut laajalti suljettu, on tornionlaaksolaisen elämänmenon yhteistyö yli rajan sisäsyntyistä. Me olemme paljon enemmän yhdessä kuin yksin. Liikunta- ja kulttuuripalvelut, koulutusmahdollisuudet, työskentely kahdessa maassa kaikki on mahdollista vain, jos teemme tiivistä yhteistyötä Haaparannan kanssa. Mikään muu kuin Tornio ei sitä voi tehdä, joten rakennetaan tästä hienosta kaksoiskaupungista entistä kansainvälisempi yhdessä Haaparannan kanssa. 

Toimivat peruspalvelut

Kansanedustajana minua on kaikista eniten työllistänyt Länsi-Pohjan keskussairaalan edunvalvonta. Olemme saaneet muutaman vuoden sisällä kolmannen synnytysosaston poikkeusluvan kesään -23 asti. Sen jatkamisen varmistaminen täytyy huolehtia eteenkin päin. 

Valitettavasti tärkeisiin sote-lakeihin liittyen sairaalamme olisi saamassa vain kymmenen vuoden erikoissairaanhoidon määräajan toimiakseen. Tällaista en voi hyväksyä, vaan sairaalamme pitää olla toistaiseksi voimassaoleva kuten kaikki muutkin keskussairaalat ovat. Tässä asiassa alueemme päättäjien aktiivisuus on tärkeää. Lähipalvelut kotikunnassa ja erikoispalvelut seutukunnassa on hyvä ohjenuora.

Moni nuori aikuinen lähtee opiskelemaan Torniosta muualle. Nykyisenä etäopiskelun ja -työn aikakaudella monipuolisia korkeakoulutuksen opintoja myös Torniosta käsin suoritettavaksi on mielestäni mahdollista saada. Tässä tarvitsemme Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston kanssa uudenlaista tiiviimpää yhteistyötä. Nuorten aikuisten palaaminen ja muutto kotiseudulleen on pitkässä tähtäimessä ainoa elinvoiman mahdollisuus kaupungillemme, joten siihen kannattaa panostaa.

Hyvät yhteydet

Hyvällä yhteistyöllä alueen edunvalvonnassa olemme onnistuneet saavuttamaan monia kansallisen tason hankkeita eduskunnasta läpi. Rautatie Ruotsiin sähköistetään, valtatie 4 Simossa laajennetaan ja Kemin satama syvätään vain suurimpia mainitakseni. Kemi-Tornio-lentokenttä on korona-aikana ollut hiljainen ja lentoyhteyksien uudenlaiseksi kehittämiseksi tarvitsemme seuraavaksi kovasti työtä. Samoin sähköistetty raide Ruotsiin täytyisi saada vireille Kolariin asti, jotta matkailijat voivat saapua Tornionlaaksoon jatkossakin junilla.

Yhteydet ovat keskeisiä koko maalle johtuen alueemme erittäin vahvasta vientiteollisuudesta. Seutukaupungeissa taotaan suuri osa Suomen viennistä.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

Kiitos Katri kuluvan valtuustokauden hyvästä yhteistyöstä. On ollut helppo työskennellä rehdin, suoraselkäisen ja yhteistyökykyisen valtuuston puheenjohtajan kanssa. Toivon sinulle henkilönä menestystä tulevissa eduskuntavaaleissa ja vilpittömästi toivon sinun pääsevän Arkadianmäelle ajamaan Tornion ja lähialueen asioita. Olisi tosi mukava, että Torniollakin olisi oma valtiopäiväedustaja, kun Haaparannallakin on.