12.6.2021

Kuntavaaliteemani

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Rajakaupunki on rikkautta

Vaikka korona-aikana valtakunnan raja on ollut laajalti suljettu, on tornionlaaksolaisen elämänmenon yhteistyö yli rajan sisäsyntyistä. Me olemme paljon enemmän yhdessä kuin yksin. Liikunta- ja kulttuuripalvelut, koulutusmahdollisuudet, työskentely kahdessa maassa kaikki on mahdollista vain, jos teemme tiivistä yhteistyötä Haaparannan kanssa. Mikään muu kuin Tornio ei sitä voi tehdä, joten rakennetaan tästä hienosta kaksoiskaupungista entistä kansainvälisempi yhdessä Haaparannan kanssa. 

Toimivat peruspalvelut

Kansanedustajana minua on kaikista eniten työllistänyt Länsi-Pohjan keskussairaalan edunvalvonta. Olemme saaneet muutaman vuoden sisällä kolmannen synnytysosaston poikkeusluvan kesään -23 asti. Sen jatkamisen varmistaminen täytyy huolehtia eteenkin päin. 

Valitettavasti tärkeisiin sote-lakeihin liittyen sairaalamme olisi saamassa vain kymmenen vuoden erikoissairaanhoidon määräajan toimiakseen. Tällaista en voi hyväksyä, vaan sairaalamme pitää olla toistaiseksi voimassaoleva kuten kaikki muutkin keskussairaalat ovat. Tässä asiassa alueemme päättäjien aktiivisuus on tärkeää. Lähipalvelut kotikunnassa ja erikoispalvelut seutukunnassa on hyvä ohjenuora.

Moni nuori aikuinen lähtee opiskelemaan Torniosta muualle. Nykyisenä etäopiskelun ja -työn aikakaudella monipuolisia korkeakoulutuksen opintoja myös Torniosta käsin suoritettavaksi on mielestäni mahdollista saada. Tässä tarvitsemme Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston kanssa uudenlaista tiiviimpää yhteistyötä. Nuorten aikuisten palaaminen ja muutto kotiseudulleen on pitkässä tähtäimessä ainoa elinvoiman mahdollisuus kaupungillemme, joten siihen kannattaa panostaa.

Hyvät yhteydet

Hyvällä yhteistyöllä alueen edunvalvonnassa olemme onnistuneet saavuttamaan monia kansallisen tason hankkeita eduskunnasta läpi. Rautatie Ruotsiin sähköistetään, valtatie 4 Simossa laajennetaan ja Kemin satama syvätään vain suurimpia mainitakseni. Kemi-Tornio-lentokenttä on korona-aikana ollut hiljainen ja lentoyhteyksien uudenlaiseksi kehittämiseksi tarvitsemme seuraavaksi kovasti työtä. Samoin sähköistetty raide Ruotsiin täytyisi saada vireille Kolariin asti, jotta matkailijat voivat saapua Tornionlaaksoon jatkossakin junilla.

Yhteydet ovat keskeisiä koko maalle johtuen alueemme erittäin vahvasta vientiteollisuudesta. Seutukaupungeissa taotaan suuri osa Suomen viennistä.

Mitä tapahtuu Pohjois-Ruotsissa?

10.11.2021

Ruotsin tuleva pääministeri, ensimmäinen nainen tehtävässään ja pitkäaikainen valtiovarainministeri Magdalena Andersson piti äsken linjapuheensa. Pitkässä puheessa oli oikeastaan vain kaksi poliittista teemaa. Ensimmäinen osa käsitteli maahanmuuttajien epäonnistunutta integroitumista ja segregaatiota, mikä on Ruotsissa purkautunut jengiväkivaltana ja rikollisuutena. Aihe on ollut maassa vuosikausia suurimpia yhteiskunnallisia teemoja. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Ilmastosyytettyjen vastine

23.9.2021

Kun seuraa uutisointia ilmastonmuutoksen torjunnasta, tuntuu lappilainen elämäntapa olevan monella tapaa keskiössä. 

Kivihiilen lämmöstä on kyetty osoittamaan useita Lappia koskevia syntejä: maatalous, metsät, malmit sekä oma auto nyt ainakin.

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa.

Lue lisää
Kaivosvero kuuluu kunnalle 

22.9.2021

Lappilaisittain merkittävää syksyn budjettiriihessä oli kaivosverosta päättäminen. Epäonnistunut hallitusohjelmakirjaus kaivosten siirtämisestä korkeampaan sähköveroluokkaan saatiin tällä purettua. Kaivosten sähköveron korotus olisi tuonut valtiolle noin 30 miljoonaa euroa, kun uuden kaivosveron tuotoksi arvioidaan noin 25 miljoonaa euroa.


Kolumni on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Lappi ja poro kuuluvat yhteen

1.9.2021

Ilman poroja ja porotaloutta on mahdotonta ajatella Lappia. Se on maakuntamme alkuperäinen elinkeino, monen perheen tulonlähde, keskeinen osa kulttuuria ja lappilaista elämänmuotoa. Sillä on suuri vaikutus myös niihin lappilaisiin, jotka eivät ole itse porotaloudessa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Poromies-lehdessä.

Lue lisää
Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Tuen Katri Kulmunia, koska hänellä on osaamisen lisäksi tuore, raikas imago, jota keskusta tarvitsee välttämättömän muutoksensa tueksi. Katri Kulmuni onnistuu varmasti saamaan koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen, oman äänen löytämiseen ääripäitten välille. Keskustan pitää olla kaikkien suomalaisten liike – vain siten se voi saada jalansijaa myös metropolialueella. Uskon sydämestäni, että Katri Kulmuni onnistuu kokoamaan keskustasta voittajatiimin."

Mononen-Mikkilä Päivi Mononen-Mikkilä Päivi
» Lue lisää kommentteja Katrista