11.2.2018

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni vaatii: Suomessa selvitettävä siirtyminen negatiiviseen tuloveroon

Kannanotto 11.2.2018

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni esittää negatiivisen tuloveron vakavaa selvittämistä ja kokeilua. Negatiivisen tuloveron avulla voitaisiin lisätä työn kannustavuutta, vähentää köyhyyttä ja parantaa tuensaajan asemaa yksinkertaisemmalla sosiaaliturvalla.

Kulmunin mukaan sosiaaliturvan tason muuttuminen työtulojen myötä pitää automatisoida niin, että työtä ja sosiaaliturvaa yhdistävien ihmisten paperisota ja kannustinloukkuongelmat vähenevät. Työtulot eivät jatkossa saa myöskään leikata sosiaaliturvaa kohtuuttomasti.

- Pientenkin työkeikkojen vastaanottamisen on oltava kannattavaa ja yksinkertaista, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan keskustassa on ollut vahvaa kannatusta negatiiviselle tuloverolle jo pitkään, mutta vasta nyt sekä tietojärjestelmät että poliittinen ilmapiiri Suomessa alkavat olla asialle kypsiä.

- Kokeilua on jo nyt pohjustettu toteuttamalla kansallinen tulorekisteri. Sen avulla pienituloisen ihmisen byrokratiaa voidaan helpottaa tuntuvasti. Kun verottaja ja Kela kykenevät vihdoin seuraamaan työtuloja reaaliajassa ilman paperisotaa, mahdollistuvat uudenlaiset sosiaaliturvan muodot, kuten negatiivinen tulovero, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan negatiivisen tuloveron arviointi on välttämätöntä sosiaaliturvaa uudistettaessa. Myös Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas piti kuluneella viikolla kokeilua kannatettavana.

- Keskustan tavoitteina on lisätä työn kannustavuutta, vähentää köyhyyttä ja parantaa tuensaajan asemaa yksinkertaisemmalla sosiaaliturvalla. Negatiivisen tuloveron avulla näitä tavoitteita on mahdollista edistää, Kulmuni sanoo.

- Perustulokokeilun jatkoksi tarvitaan nyt vakava selvitys, simulaatiot ja kokeilu negatiivisesta tuloverosta, Kulmuni toteaa.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, p. 044 2555 903

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on avarakatseinen, erilaisista ihmisistä ja asioista kiinnostunut politiikko. Arvostan hänen osaamisen ja kiinnostuksen monipuolisuutta: kokemusta kunta- ja aluepolitiikasta, kielitaitoa sekä ymmärrystä kansainvälisestä politiikasta."