28.11.2018

Kulmuni: Ylä-Lapin paikallisille palautetaan lupa kalastaa lähivesissään

Kalastuslakia esitetään muutettavaksi niin, että sillä mahdollistetaan Enontekiön, Inarin ja Utsjoen asukkaille kausilupa kotikunnan alueen valtion virtavesiin.

Viehekalastuksen salliva lupa olisi omakustannehintainen ja alle 18-vuotiaille maksuton. Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä Ylä-Lapin ihmisten paikalliselle elämäntavalle tärkeä muutos saadaan vietyä läpi vielä tämän hallituskauden aikana.

Laajan lausuntokierroksen jälkeen kalastuslain 10 § esitetään muutettavaksi niin, että sillä mahdollistetaan Enontekiön, Inarin ja Utsjoen asukkaille kausilupa kotikunnan alueen valtion virtavesiin. Viehekalastuksen salliva lupa olisi omakustannehintainen ja alle 18-vuotiaille maksuton. Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä Ylä-Lapin ihmisten paikalliselle elämäntavalle tärkeä muutos saadaan vietyä läpi vielä tämän hallituskauden aikana.

- Edellisen hallituksen jäljiltä muodostui tilanne, jossa YläLapin kuntien paikalliset ihmiset ovat joutuneet taistelemaan tuttujen lähivesistöjensä kalastusoikeudesta. On pitänyt ehtiä saada päiväkohtaisia kalastuslupia, jotka ovat olleet hyvin kysyttyjä ja joita on myyty myös alueen ulkopuolisille. Tämä nyt esitetty muutos paikallisten kausiluvasta on alueelle todella tärkeä päätös, Kulmuni sanoo.

Päätöksen lakimuutoksen eteenpäin viemisestä teki maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). Kulmuni kiittää Leppää asiaan paneutumisesta. Lakimuutoksen yhteydessä esitetään myös uhanalaisten ja taantuneiden kalalajien suojelua parantavan menettämisseuraamuksen käyttöönottoa. Kalastuslain rikkomiseen liittyvään rangaistusjärjestelmään esitetään lisättäväksi näitä kalalajeja koskeva seuraamus. Laittoman kalastuksen yhteydessä voitaisiin silloin tuomita itse kalasaaliin lisäksi myös asetuksella määritetty arvo.

Lakimuutokset on tarkoitus esitellä valtioneuvoston istunnossa 5.12.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, puh. 044 2555 903