17.3.2015

Kemin lukiolaisten skarpit kysymykset: mistä kasvua Suomeen?

Kemin lukion paneeli oli paitsi erittäin hyvin järjestetty, myös yleisö toi oman panoksensa mukaan. 

Kasvusta ja työpaikoista puhuttaessa yritin avata sitä minkälaisia ongelmia meille uhkaa kasaantua sen vuoksi, että olemme jäämässä jälkeen investoinneissa moniin muihin maihin verrattuna. Tämä tarkoittaa, että tavallaan säästämme tulevasta hyvinvoinnista.

Suomessa olemme jäämässä jälkeen investoinneissa moniin muihin maihin verrattuna. Etenkin tuotannolliset investoinnit ovat jääneet jo useamman vuoden jälkeen. Tämä tarkoittaa, että tavallaan säästämme tulevasta hyvinvoinnista.

Toinen Suomen erityispiirre on asuntorakentamisen suhteellisen suuri osuus. Kun nämä laittaa yhteen, ei voi olla tulematta johtopäätökseen, että olemme rakentamassa Suomea kahteen kertaan, sen sijaan, että lähtisimme uudistamaan luonnonvaroihin perustuvaa teollisuutta siellä missä se olisi mahdollista.

En usko, että tämä Suomen kannalta paras strategia. Pidän kyllä markkinataloutta Suomen edun mukaisena ja uskon, että Suomi jatkossakin pärjää avoimena taloutena kansainvälisesti.

Tulisi kuitenkin tunnustaa, että suuryritysten edellyttämä politiikka ei ole yksi yhteen Suomen edun kanssa. En väitä, etteivätkö ne toimisi samansuuntaisesti, mutta väitän, että suuryritykset ajavat heidän etujensa mukaista politiikkaa.

Huolimatta siitä, että Suomi on pitänyt yhteisöverotuksen vertaillen varsin kilpailukykyisenä, ei Suomeen tehdyt investoinnit ole viime vuosina pysyneet edes nykyisen teolllisuusinfran ylläpitämiseen. Tuotantokapasiteetti Suomessa on pienentynyt.

Ulkomaille on suomesta investoitu 1.5-kertaisesti enemmän kuin Suomeen on investoitu. Esimerkiksi Ruotsissa ulosmenevät ja maahan tulevat investoinnit ovat viimeisen vuosikymmenen ajan olleet jokseenkin tasapainossa.

Lähtisin uudistamaan investointipolitiikkaa rohkeampaan suuntaan kolmella tavalla.

  1. ottaisin verotukseen mukaan voimallisemmin nimenomaan investointeihin kannustavia elementtejä. Näitä voivat olla jo tehdyistä investoinneista saatavat nopeammat poistot ja ennen investointeja tehtävät varaukset.
  2. keskittäisin valtionomistajuutta nykyistä enemmän pörssiyhtiöiden ulkopuolelle. En usko, että pieni valtion siivu tekee oikeastaan suuntaan tai toiseen merkitystä jo vakiintuneen pörssiyhtiön toimintakykyyn. Sitä vastoin erityisrahoituksella tai suorallakin omistajuudella voidaan pienemmissä yrityksissä aivan oikein saada vaikuttavuutta aikaan. Erityisesti tavallista korkeamman riskin hankkeita voitaisiin näin lähteä toteuttamaan.
  3. lähtisin panostamaan myös julkiseen infraan. En kerta kaikkiaan voi ymmärtää miksemme laita rahaa tieinvestointeihin tänä aikana, kun työttömyys on suuri, öljy halpaa ja valtionkorot matalalla. Tiet, homekoulut ja terveyskeskukset pitää joka tapauksessa kunnostaa, mutta nousukauden aikaan palkat ja muut kustannukset korkeammalla.
Tuemme Katri Kulmunia Keskustan puheenjohtajaksi

16.7.2019

Lista tukijoista täydentyy kohti Keskustan ylimääräistä puoluekokousta.

 

Tule mukaan!

Lue lisää
Katri Kiihtelysvaaran markkinoiden suosikki

15.7.2019

Kat­ri Kul­mu­ni oli suo­si­tuin eh­do­kas kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­jak­si kes­kus­tan Kiih­te­lyk­sen pai­kal­li­syh­dis­tyk­sen Kiih­te­lys­vaa­ran ke­sä­mark­ki­noil­la te­ke­mäs­sä mie­li­pi­de­ky­se­lys­sä.

 

Kysely ei kerro val­ta­kun­nal­li­sesta kannatuksesta. Vuorenvarmasti se kertoo paljonkin pienten kylien ja sorateiden asukkaiden näkemyksestä.  

Lue lisää
Helsingin Keskustanaiset: Katri saa koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen

15.7.2019

Katri Kulmuni onnistuu varmasti saamaan koko joukkueen mukaan puolueen identiteetin kirkastamiseen, oman äänen löytämiseen ääripäitten välille. 

 

Uskon sydämestäni, että Katri Kulmuni onnistuu kokoamaan keskustasta voittajatiimin.

 

Päivi Mononen-Mikkilä

Keskustanaisten Helsingin piirin puheenjohtaja

Lue lisää
Anna-Liisa Leikkola: Katri keskustan puheenjohtajaksi

12.7.2019

Mielestäni Katri Kulmuni on nuori ja pätevä nainen keskustan puheenjohtajaksi.

Nyt keskustan puheenjohtajaksi tarvitaan rohkeaa ja päättäväistä naista, joka nostaa keskustan uudelleen johtavaksi puolueeksi ja suunnannäyttäjäksi yhteiskunnassa. Siinä työssä Katri Kulmunin rinnalla tarvitaan meistä jäsenistä jokaista. Kouvolassa tavataan!

Anna-Liisa Leikkola

keskustan kunniajäsen, herastuomari

Lapua–Seinäjoki

Lue lisää
Katri Hesarin haastattelussa: Tärkeitä asioita meille ovat keskustassa ovat alueellinen tasa-arvo, sopusointu luonnon kanssa, yritteliäisyys sekä yhteiskunnan turvaverkko

6.7.2019

Katri Kulmuni, jos sinut valittaisiin keskustan puheenjohtajaksi, mihin suuntaan veisit puoluetta?

”Menisimme syvemmälle keskustaan. En varmaan siirtäisi yhtään mihinkään, vaan korostaisimme keskustalle tärkeitä asioita.”

Lue lisää
Keskustan kentän suosikki puheenjohtajaksi on Ilta-Sanomien kyselyssä elinkeinoministeri Katri Kulmuni

4.7.2019

Kulmunia tehtävään kannatti yhteensä 40,7 prosenttia vastanneista. IS lähetti kyselyn 708 keskustan kenttävaikuttajalle ja siihen vastasi 300 henkilöä. 

 

Kyselyyn vastanneet ovat keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallitusten sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdon jäseniä.
 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olen oppinut tuntemaan Katrin ahkerana ja päämäärätietoisena naisena. Katri on vuosien varrella kasvanut, kehittynyt ja opiskellut asioita."