6.4.2016

Kansanedustaja Katri Kulmuni: Kehysriihestä mittava infrapaketti – Kemi-Oulu välin kunnostukseen 155 miljoonaa euroa

Lappilainen kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) kiittää Sipilän hallitusta kehysriihen yhteydessä 5.4. julkistetusta päätöksestä aloittaa tällä vaalikaudella Valtatie 4:n korjaushanke Kemi-Oulu-välillä.

- Kemin ja Oulun välinen valtatie on todella vilkkaasti liikennöity ja kaivannut korjausta jo pitkään erityisesti turvallisuusnäkökulmasta. Puuttuvalle matkalle Simon Maksniemestä Iihin rakennetaan ohituskaista. Tiehankkeella parannetaan liikenteen sujuvuutta kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeällä tieosuudella. Pohjoisen ihmisten ja teollisuuden toiveet kuultiin, Kulmuni kiteyttää.

Kemin ja Oulun välisen yhteyden korjaamiseen on varattu 155 miljoonaa euroa, ja hanke voidaan aloittaa välittömästi. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla hallitus on valmistellut lisäksi joukon muita liikennehankkeita kuten Imatra-Luumäki-rautatien korjaus, VT5:n perusparannus välillä Mikkeli-Juva, Raide-jokeri pääkaupunkiseudulla, Lahden eteläinen ohikulkutie VT12 ja Tampereen raitiotien rakentaminen.

- Hallitus panostaa kasvuun ja työllisyyteen muun muassa liikenneinvestointien kautta. Liikennehankkeet elvyttävät kansantaloutta, auttavat pk-yritysten toimintaa, parantavat aluetaloutta ja luovat työtä, Kulmuni iloitsee.

Kulmuni on tyytyväinen kehysriihen pääviestiin, joka on kasvun ja työllisyyden tukeminen. Hallitus päätti uusista työllisyyttä vahvistavista toimista kuten kannustinloukkujen purkamisesta ja starttirahan käyttömahdollisuuksien laajentamisesta. Maatalouden osalta hallitus helpottaa tulo- ja kannattavuustilannetta osoittamalla maa- ja puutarhatalouden kansalliseen tukeen vuosittain 6,7 miljoonaa euroa vuosina 2017 ja 2018 sekä luonnonhaittakorvauksiin 20,3 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Merkittävä parannus on Kulmunin mielestä myös opiskelijoiden asumistuen siirtäminen yleisen asumistuen piiriin, mikä auttaa erityisesti vähävaraisia opiskelijoita. Lisäksi itsenäisesti asuvilta toisen asteen 18–19-vuotiailta opiskelijoilta poistettiin vanhempien tulojen vaikutus opintorahaan. Korkeakoulutukseen tulee vuosille 2017–2018 105 miljoonan euron lisäpanostus, joka käytetään esimerkiksi korkeakoulujen digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen sekä nuorten tutkijoiden aseman vahvistamiseen.

Lisää työllisyyttä parantavia toimenpiteitä valmistellaan syksyn budjettiriiheen mennessä.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, 044 2555 903

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee nyt johtajaa, joka vie puolueen kertarysäyksellä kohti tulevaisuutta, mutta samalla tuntee kansanliikkeen perinteikkäät juuret. Näistä syntyy se kivijalka, joka vie keskustan kohti suurimman puolueen asemaa jälleen kerran."