22.9.2021

Kaivosvero kuuluu kunnalle 

Lappilaisittain merkittävää syksyn budjettiriihessä oli kaivosverosta päättäminen. Epäonnistunut hallitusohjelmakirjaus kaivosten siirtämisestä korkeampaan sähköveroluokkaan saatiin tällä purettua. Kaivosten sähköveron korotus olisi tuonut valtiolle noin 30 miljoonaa euroa, kun uuden kaivosveron tuotoksi arvioidaan noin 25 miljoonaa euroa.


Kolumni on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lappilaisittain merkittävää syksyn budjettiriihessä oli kaivosverosta päättäminen. Epäonnistunut hallitusohjelmakirjaus kaivosten siirtämisestä korkeampaan sähköveroluokkaan saatiin tällä purettua. Kaivosten sähköveron korotus olisi tuonut valtiolle noin 30 miljoonaa euroa, kun uuden kaivosveron tuotoksi arvioidaan noin 25 miljoonaa euroa.

Vihreiden vaatimus kaivosten korkeammasta sähköverosta oli ilmaston kannalta itseasiassa huono. Korkeampi sähkövero ei kannusta luonnollisestikaan kaivoksia sähköistämään prosessejaan, millä voisi olla ilmastoakin palveleva vaikutus. Loppuviimein kyseessä oli siis vain epäsuosiolliselle toimialalle haluttu veronkiristys. 

Lapin kaivospaikkakuntien kannalta on keskeistä, että uudesta verosta nyt edes 60 % ohjautuu kaivoksen sijaintipaikkakunnalle. Mielestäni tuon luvun pitäisi olla vieläkin suurempi, mielellään sata prosenttia, mutta jääpä tavoitetta nostaa sitten kaivosveroa tulevaisuudessa valtio-kuntasuhteen osalta. 

Kunnalle tuleva kaivosvero on yllättäen herättänyt kritiikkiä nimenomaan hallituskumppani vihreissä. Mahtaako Lapin vihreät olla asiasta, mitä mieltä? 

Vihreistä kuulunut kritiikki on ollut sen suuntaista, että kunnille tuleva kaivosvero päinvastoin kannustaa kuntia kaavoittamaan kaivoksia. Kaivoksen perustaminen vaatii kuitenkin paljon muutakin kuin vain kunnan halun verotuloihin. Kaivosyhtiöllä pitää olla merkittäviä pääomia. Lisäksi pitää pystyä vastaaman korkeisiin ympäristönormeihin ja pitää pystyä myös sietämään maailmanmarkkinoiden heilahteluja mineraalien hinnanmuutoksissa. 

Pidän kaivosveron kuntiin tulevan osuuden kritisointia erikoisena, koska samoinhan toimii myös kiinteistöverojärjestelmämme. Tuulivoimasta tulee kiinteistöverot tuulivoimakuntaan. Samoin on myös vesivoimalaitosten osalta. Moni Itä-Suomen kunta katsookin kateellisena Perämeren rantaan, minne hyvien tuuliolosuhteiden ansiosta on keskittynyt Suomen tuulivoimatuotantoa. Suurimmat tuulivoimalaitoskunnat saavat reilusti yli miljoonan euron kiinteistöverotulot vuosittain. Onpa lappilainen Simokin siellä kärkisijojen tuntumassa lähes 900 000 euron vuotuisilla tuulivoiman kiinteistöverotuloilla.

Kaivosvero palvelee ennenkaikkea sosiaalista toimilupaa ja paikallisten ihmisten oikeutta nauttia kaivoksen hyödyistä niin uuden kiinteistöveron kuin työpaikkojenkin kautta. Kuitenkin myös ne maisemalliset ja ympäristölliset haasteet jäävät paikallisesti kannettavaksi. Kaivoksen perustaminen ole koskaan riskiä vailla. 

Syksyllä odotamme eduskuntaan saapuvaksi myös kaivoslain uudistusta, jossa kaivoslakiin kirjataan kunnan oikeus kaivoksen kaavoittamiseen. Tämähän on nykyisin maankäyttö- ja rakennuslaissa. Samoin myös ympäristövastuuvahinkokorvauksia korotetaan. Ei ole kestävää, että kaivoksen sulkeuduttua veronmaksajille koituu maisemointi- tai ennallistamiskuluja. Niitä varten pitää kaivoksen itse kerätä varat elinkaarensa aikana. 

Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mukana aluevaaleissa

9.12.2021

Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuussa. Olen pohtinut elämäntilanteeni ja ajankäytön näkökulmasta omalta osaltani asiaa tarkkaan.

Lue lisää
Mitä tapahtuu Pohjois-Ruotsissa?

10.11.2021

Ruotsin tuleva pääministeri, ensimmäinen nainen tehtävässään ja pitkäaikainen valtiovarainministeri Magdalena Andersson piti äsken linjapuheensa. Pitkässä puheessa oli oikeastaan vain kaksi poliittista teemaa. Ensimmäinen osa käsitteli maahanmuuttajien epäonnistunutta integroitumista ja segregaatiota, mikä on Ruotsissa purkautunut jengiväkivaltana ja rikollisuutena. Aihe on ollut maassa vuosikausia suurimpia yhteiskunnallisia teemoja. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Juha Sipilä valittiin Keskustan johtoon tekemään muutosta ja saamaan puolueen kannatus nousuun. Nyt on Katri Kulmunin vuoro pyrkiä samaan mutta erilaisilla keinoilla. Uskon, että Katrin johdolla alkaa uusi ja parempi aikakausi Keskustan historiassa."