27.3.2015

Elinkeinoelämän järjestöt Lapin yliopiston kimpussa

Hannes Mannisen kanssa kävimme Rovaniemelle. Samaan aikaan EVA eli elinkeinoelämän valtuuskunta oli jälleen esittänyt yliopistoverkoston keskittämistä viiteen valtakunnalliseen yliopistoon. Tämä tarkoittaisi Lapin kehitykselle aivan keskeisin Lapin yliopiston itsenäisyyden menetystä.

Mm. EVA ja Teknologiateollisuus ry esittävät säännöllisesti, että Suomen yliopistot pitäisi lyödä yhteen. Viisi eri korkeakoulua kuulemma riittäisi Suomeen ja siten saataisiin maailman luokan tutkimusta. 

En usko, että koko tekee tässä autuaaksi. Maailman suurimmat yliopistot eivät ole välttämättä maailman parhaita. Sitä vastoin resurssointi ja yliopiston maine ovat ratkaisevia. Nämä tekijät kiinnittävät huippulahjakkuuksien huomion ja hyvä kierre on valmis.

Itse olen opiskellut Lapin yliopistossa ja näen yliopistolla myös tätä laajemman tehtävän. Ensinnäkin yliopisto on koko Lapille tärkeä kehitystekijä - monella tapaa samaa kuin Oulun yliopisto on sitä ollut Pohjois-Pohjanmaalle.

Lapin yliopistolla on myös varsin hyvä maine. Kun omat ylioppilaskirjoitukseni olivat ohi, pohdin tulevaisuuttani.

Valtiotieteellinen Helsingin yliopistossa oli yksi vaihtoehto. Kävin abipäivillä Rovaniemellä ja Oulussa yliopistoissa. Se, että päädyin Rovaniemelle Lapin yliopistoon, oli kyllä rovaniemeläisten markkinointivoitto. Lapin yliopiston esittely oli erittäin hyvin ja ammattimaisesti toteutettu. Ihastuin heti yliopiston ilmapiiriin. Sen innoittamana hain ja tulin myös valituksi Lapin yliopistoon, yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan lukemaan kansainvälisiä suhteita.

Meidän kannattaa jatkossakin panostaa oppilaitosten markkinointiin. Meillä on paljon mahdollisuuksia ja vetovoimatekijöitä, ja minä olen elävä esimerkki siitä, että markkinointi toimii!

Aikoinaan yliopisto-opiskelijana tulin melko aktiivisesti mukaan myös erilaiseen opiskelijatoimintaan. Minut valittiin ainejärjestöni puheenjohtajaksi ja ylioppilaskunnan edustajiston jäseneksi. Tässä toiminnassa opin kyllä korkeakoulupolitiikan perusteet ja kasvattihan sekin omalta osaltaan yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen. Vuoden 2010 ajan toimin ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana. Olin mukana myös yliopiston yliopistokollegiossa ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntaneuvostossa. Reilun parin vuoden ajan kuuluin myös ylioppilaskunnan kolmen osakeyhtiön hallitukseen.

Kuuluin myös lokakuusta 2010 joulukuuhun 2011 Lapin yliopiston hallitukseen opiskelijoiden edustajana. Tämä olii merkittävä näköalapaikka.

Käsittelimme paljon yliopiston sisäiseen kehittämiseen liittyviä asioita, mutta päällimmäisimpänä minulle on siitä ajasta jäänyt mieleen se valtava keskittämispaine, joka uhkasi myös Lapin yliopistoa.

Jo silloin oli pöyristyttävää havaita, miten Lapin yliopisto joutui koko ajan taistelemaan olemassaolostaan. Suomessa on edelleen hirveän paljon sellaista asennetta, että vain Etelä-Suomen isot ja vanhat yliopistot ovat oikeita yliopistoja ja maakuntien yliopistot ovat jotakin ”kakkossarjaa”!

Kuitenkin maailmalla herättää huomiota, kun kertoo omaksi yliopistokseen Lapin yliopiston, University of Lapland.

Uskoakseni Lapin yliopisto on kansainvälisesti paljon tunnetumpi ja ehkä myös arvostetumpi kuin kansallisesti. Alueellisesti Lapin yliopistolla on tietysti ollut hyvin suuri merkitys tänne, samoin kuin Oulun seutu ja Itä-Suomi ovat hyötyneet omista korkeakouluistaan. Yliopisto nostaa Rovaniemen omaan luokkaansa kaupunkina, kuten muutkin yliopistokaupungit.

 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on koko Suomen kannusttava voima Utsjoelta aina Hankoon saakka. Katrin nuorekkaan tarmokkaalla otteella uskon keskustan kannatuksen lähtevän nousuun. Katrin monipuoliselle kielitaidolle ja yhteistyölle löytyy käyttöä yli puoluerajojen. Keskusta tarvitsee kokoavan voiman, reippaan, raikkaan, topakan ja luottamusta nauttivan puheenjohtajan."