12.6.2014

Blogi: Turvallisuuspoliittisessa keskustelussa syytä säilyttää maltti

Turvallisuuspoliittinen keskustelu on päässyt jälleen näkyvään rooliin Ukrainan kriisin ja Venäjän viimeaikaisten ilmatilaloukkausten johdosta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa pohdittiin Suomen turvallisuuspoliittista asemaa muuttuvassa tilanteessa.

Lentävimmissä ajatuksissa on esitetty Suomen ajautuvan Venäjän syliin ja vain NATO voi estää tämän tapahtumasta. Keskustelu on paikallaan, mutta liioitteluun ei ole syytä.
 
Suomi on onnistunut 2000-luvulla hyödyntämään sijaintiaan Venäjän naapurissa. Venäjä on edelleen suuri mahdollisuus, eikä sotilaallisen konfliktin uhka Suomen ja Venäjän välillä ole näköpiirissä. Geopoliittinen tilanteemme ei tule muuttumaan. Tästä syystä meidän on edelleen syytä korostaa molemminpuolisen hyödyn tavoittelua Suomen ja Venäjän keskinäisessä kanssakäymisessä.
 
Samaan aikaan Suomi suvereenina valtiona tekee itse omat turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa. Valinnoillamme voi olla vaikutuksia naapuruussuhteisiin, siksi niitä on mietittävä tarkkaan ja harkitusti. Meidän on pidettävä kiinni itsemääräämisoikeudestamme ja tarvittaessa toimittava rohkean epäitsekkäästi. Keskustelua on syytä jatkaa, mutta ylilyönteihin on turha sortua.

Vahva oma puolustus sekä harkittu ulkopolitiikka takaavat parhaiten rauhan rajoillamme, ei konfliktien kärjistäminen tuomalla sotilasliiton aseet suurvallan rajalle.

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on avarakatseinen, erilaisista ihmisistä ja asioista kiinnostunut politiikko. Arvostan hänen osaamisen ja kiinnostuksen monipuolisuutta: kokemusta kunta- ja aluepolitiikasta, kielitaitoa sekä ymmärrystä kansainvälisestä politiikasta."