Kananmunat, joita ei virkamiesten mukaan pitäisi olla edes olemassa

20.1.2015

Pääsin käymään Tervolan Varejoella. Maatilayrittäjän tarina jäi ikuisesti mieleen: kananmunat, joita ei pitäisi olla edes olemassa.

Ei tässä osaa oikein itkeä eikä nauraa, sen verran paljon näitä byrokratian kukkasia on päässyt kasvamaan.

Ensin Tervolan Varejoen kanala oli virkamiesten mukaan liian pieni voidakseen toimia kannattavasti ja saada luvan. Tarvittiin paikalla kanalaluvituksen erikoisvirkamies tilannetta arvioimaan. Virkamies tähän tarkoitukseen kyllä löytyi, mutta Turusta asti. Matkat tuli yrittäjän kustannettavaksi. Ponnekkaiden vakuuttelujen jälkeen kanojen määrästä päästiin sopuun.

Tämän jälkeen ilmeni toinen, ehkä vakavampi ongelma. Kanalarakennuksen korkeus ei täyttänyt mittavaatimuksia. Yrittäjä keksi kuitenkin höyläyttää lattiaa sen verran, että asetusten mittavaatimukset läheni. Ihan täyteen mittaan ei päästy, vajausta jäi 3 millimetriä. Tässä vaiheessa maalaisjärki voitti byrokratian, eikä lupa jäänyt muutamasta millistä kiinni. 

Näinpä sain Tervolan tuomiseksi herkullisia munia, joita ei oikeastaan pitäisi virkamiesten mukaan olla edes olemassa.

Ei tässä voi kuin todeta, että hallinnon tulisi olla paitsi kanoja, myös meitä ihmisiä varten.

Lisää paikkakunnasta: Tervola


Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Sain heinäkuun alussa tiedon, että Oulaskankaan poikkeuslupa synnytystoiminnan jatkamiseksi olisi etenemässä, mutta Kemin ei. Hylky olisi tulossa ja paperit olivat jo valmiina.

Ministeriön kielteinen suhtautuminen pieniin synnytyssairaaloihin oli tiedossa, on ollut jo vuosia. Kemissä on Suomen pienin synnytyslaitos eikä se näytä mahtuvan joidenkin virkamiesten karttaharjoituksiin.

Tässä on vain yksi mutta. Meidän merilappilaisten mielestä synnäri sattuu olemaan myös Suomen parhaimpia. Sille on olemassa tilastollista ja tieteellistä selkänojaa.

Keskustan lappilainen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on iloinen ja helpottunut päätöksestä, jonka mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle poikkeusluvan synnytysten jatkamiselle Länsi-Pohjan keskussairaalassa

Esitin Lapin Kansan mielipidepalstalla vetoomuksen, että Lappi puolustaisi yhtenä joukkona synnytystoiminnan jatkumista Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Etäisyydet muihin sairaaloihin ovat liian suuria Meri-Lapin synnyttäjille. 

Kuva: Nina Susi, Lapin Kansa

Kannanotto medialle 23.11.2017

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni muistuttaa, että Kemi-Tornion käräjäoikeuden harmillisesta hallinnollisesta yhdistymispäätöksestä huolimatta Kemissä säilyy jatkossakin käräjäoikeuden kanslia. Kemissä järjestetään edelleen käräjäoikeuden istuntoja aivan normaaliin tapaan.