Taantuma on takanapäin

21.12.2016

Kirjoitus julkaistu Meän Tornionlaakso -lehden kolumnina 21.12.2016

Seitsemän laihaa vuotta jatkui talouden alamäki Suomessa. Suunta muuttuu hiljalleen oikeaan.

Viime viikolla Suomen Pankki ilmoitti taantuman olevan virallisesti takana. Olemme taittaneet laman. Nousu ei lähde raketin lailla, mutta kasvukäyrällä ollaan. Ensimmäistä kertaa neljään vuoteen myös Suomen teollisuustuotanto kasvaa.

Lappi näyttää mallia. Kasvua tuo etenkin matkailu, jonka kasvuvauhti on hurjaa. Osassa maakuntaa nousu on ollut jopa 20 %. Myös monet muut toimialat ovat loivassa kasvussa.

Lapissa myös työttömyyden taittaminen on ollut voimakkainta. Lapissa työttömiä on yli 1 200 vähemmän kuin vuosi sitten. Pellossa työttömien määrä laski kuluneen vuoden aikana tasan viidenneksellä ja Ylitorniolla lähes yhtä paljon.

Hallitus tukee talouden elpymistä ja työllisyyden parantumista. Työllisyys- ja yrittäjyyspaketeilla parannetaan pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä sekä helpotetaan ihmisten työllistämistä ja työllistymistä. Yrittäjävähennys ja maksuperusteinen arvonlisävero ovat esimerkkejä konkreettisista toimista. Perustulokokeilu tehdään.

Kasvua tukevat myös lukuisat liikenne- ja korjausvelkahankkeet. Tiestöä korjataan ja isompaa väyläverkkoa kehitetään. Vaaralliseksi käynyttä ja ruuhkaista valtatie 4:sta Kemin ja Oulun välillä levennetään.

Ennen siirtymistään Suomen Pankkiin elinkeinoministeri Olli Rehn muistutti myös alueellisen kuljetustuen tärkeydestä. Tämä on etenkin Tornionlaaksossa yrityksillemme tärkeä kilpailutekijä, kun Ruotsi tukee pohjoisia kuljetuksiaan huomattavasti anteliaammin.

Vaikka julkisesta keskustelusta voisi toisin luulla, tekee hallitus ensi vuodelle myös paljon sosiaalisesti tärkeitä panostuksia. Veteraanikuntoutuksen määrärahoja lisättiin 40 miljoonalla eurolla. Yhä useampi veteraani pääsee kotiin annettavien palveluiden piiriin.

Omais- ja perhehoidon kehittämiseen saadaan 90 miljoonan euron lisärahoitus. Kaikille omaishoitajille taataan vähintään kaksi kuukausittaista vapaapäivää. Itsenäisen Suomen täyttäessä 100 vuotta nämä panostukset ovat tärkeitä.

Hallitus lähestyy puoliväliä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vaatinut jo kahden miljardin lisäleikkauksista.

Olen eri mieltä. Leikkaukset supistaisivat juuri kasvuun lähtenyttä talouttamme. Nyt on aika tukea nousua ja etsiä lisää kasvutoimia, ei suitsia niitä.

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille Meän Tornionlaakson lukijoille! Kiitos kannustuksesta, kritiikistä ja yhteistyöstä. Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2017!


Kirjoitus on julkaistu kolumnina Uusi Rovaniemi -lehdessä 14.12.2016.

Viime viikolla vietettiin itsenäisyyspäivää ja kunnioitettiin veteraanien tekemää työtä vapaan isänmaan puolesta. Olemme rakentaneet pohjoismaisen hyvinvointivaltion, joka rakentuu demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon pohjalle. Niin kauan kuin näistä arvoista pidetään kiinni, on yhteiskunta vakaalla pohjalla.