Ranuan Hillamarkkinat

3.8.2014
Elokuun ensimmäinen viikonloppu on Ranuan Hillamarkkinat. Aina.

Ranuasta on sattuneesta syystä muodostunut minulle hieman kuin toinen kotikunta. Ranua on aika mielenkiintoinen paikka. Keskelle suota kasvanut kunta syntyi puu- ja sahateollisuuden ympärille. Myös poronhoitoa alueella on jonkin verran, edelleenkin. Sahateollisuuden murroksen myötä kunnan isät eivät jääneet ihmettelemään, vaan ovat monipuolisesti koettaneet etsiä kunnalle myös muita elinkeinon kivijalkoja. Yksi kunnallisen elinkeinopolitiikan onnistumisia onkin Ranuan eläinpuisto. Se on kunnan suurimpia työllistäjiä ja kunta on eläinpuiston pääomistaja. Kaikki kunnalliset elinkeinohankkeet eivät tunnetusti ole olleet aivan yhtä menestyksellisiä. Ranuan eläinpuisto on Lapin suosituin matkakohde.

Eläinpuiston lisäksi ranualaisen leivän isä on epäilemättä myös turvetuotanto. Vesistöpäästöt pitää saada kuriin, mutta alueilla, joilla turvetuotanto työllistää on hyvin vaikea keksiä korvaavia työpaikkoja. Lisäksi on ainoastaan järkevää käyttää kotimaista turvetta eikä venäläistä kivihiiltä.

Ranua on onnistuneesti brändännyt Lapin herkun hillan omaan imagoonsa. Suomaillahan hillaa varmasti hyvin löytyykin, vaikka minä sitä en juuri koskaan löydäkään. Hillamarkkinoillakin hillan litrahinta pyöri 20€ hujakoilla, joten marjamaat tunteva on voinut tänä kesänä poimia matkaansa melkoisen omaisuuden.

Lisää paikkakunnasta: Ranua


Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni kiertää kesän aikana etenkin Lapin kesätapahtumissa. Alla on listattu päivämäärät ja tapahtumat, joissa Katri vierailee. Kellonajat tarkentuvat joidenkin tapahtumien osalta myöhemmin. Katrin menot löytyvät kokonaisuudessaan kalenterista.

Vierailun Rovaniemen Autissa ja Vanttauskoskella. Puheeksi nousi sähkön hinta. Huoli on aito ja hinnat uhkaavat nousta entisestään sähköverkon maahankaivamisen vuoksi.

Päivän kolmas tilaisuus Ranualla Kiireen Rajassa. Täysi tuvallinen pääsi esittämään joitakin kysymyksiä, joista kaikista kuulsi huoli joko Ranuan palveluista tai työpaikoista. Erityisesti pohdimme sitä, mitä SOTE-soppa merkitsee aluehallinnolle. Olisiko tässä paikka tuoda valtaa lähemmäksi lappilaisia?