Ranualla Eija-Riitta ja Timo Peisalla: miten ikäihmisille riittävät terveyspalvelut?

20.2.2015

Kunnassa, jossa on poikkeuksellisen paljon lapsia ja ikäihmisiä, tulisi olla myös poikkeuksellisen toimivat palvelut.

Tämä tulisi päättäjien myös jatkossa ymmärtää. Nyt Helsingin keskuskirjastosta sanottiin sen olevan kansallisen hankkeen.

Hyvä niin, mutta kansallinen hanke on sekin miten turvataan lapsille ja ikäihmisille riittävät palvelut heidän asuinseudullaan.

Ranua on saanut valtakunnan julkisuutta pariinkin otteeseen kuluneen vuoden aikana. 

Valtava vahvuus, kunnan perustaman maailman pohjoisin eläinpuisto ja sen ilmiömäinen menestystarina, jääkarhu, toi otsikoihin talvella syntyneet pennut. Valitettavasti elämä ei kantanut, vaan pienokaiset menehtyivät melko nopeasti syntymänsä jälkeen. 

Toinen uutinen oli Ranualle tulevat maan suurimmat valtionosuudet. Yleisöpalstalla moni intoutui puhumaan elättikunnasta ja muuta sen sellaista, mitä äkkiseltään otsikosta mieleen tulee. 

Asia kestää kuitenkin tarkemman arvion mennen tullen.

Ranualla on erityisen paljon lapsia ja nuoria. Ikärakenne on kuitenkin poismuuton myötä Suomen vanhimmasta päästä.

Valtionosuuksilla turvataan perustuslain edellyttämät julkiset palvelut kaikille suomalaisille.

Toisin sanoen, ei ole niinkään lappilaisia, ranualaisia tai helsinkiläisiä ikäihmisiä, on vain suomalaisia ikäihmisiä, joiden kaikkien terveyspalvelut tulee turvata.

Ei ole niinkään lappilaisia lapsia ja nuoria, on vain suomalaisia nuoria, jotka ansaitsevan pääsyn hyvään kouluun kaikkialla Suomessa.

Taustalla ei ole enempää kuin vähempää linjanveto siitä, että vahvemmat pitävät heikommista huolta.

Vahvuuksia Ranualta löytyy koulutuksen ja terveydenhuollon lisäksi mm. matkailusta. 

Eläinpuiston perustaminen on ollut aikoinaan äärimmäisen kova veto kuntapäättäjiltä. Päätös on poikinut muutakin matkailutoimintaa. Mökkeilyssä Simojärvi on omassa luokassaan, ainakin minun kesässäni. Kertakaikkisen hienoa luontoa ja rauhaa.

Ja joka kerta kun Ranuasta puhuu, tulee muistaa hillamarkkinat. 

Tämän viimeksi Kirovskilaiset ystävyyskaupunkivieraamme, jotka viime keskiviikkona Torniossa käydessään ja hilloja syödessään muistelivat sen paikkakunnan nimeä, jossa oli ne mainiot hillamarkkinat. Ranuahan se on.

 

Lisää paikkakunnasta: Ranua


Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni kiertää kesän aikana etenkin Lapin kesätapahtumissa. Alla on listattu päivämäärät ja tapahtumat, joissa Katri vierailee. Kellonajat tarkentuvat joidenkin tapahtumien osalta myöhemmin. Katrin menot löytyvät kokonaisuudessaan kalenterista.

Vierailun Rovaniemen Autissa ja Vanttauskoskella. Puheeksi nousi sähkön hinta. Huoli on aito ja hinnat uhkaavat nousta entisestään sähköverkon maahankaivamisen vuoksi.

Päivän kolmas tilaisuus Ranualla Kiireen Rajassa. Täysi tuvallinen pääsi esittämään joitakin kysymyksiä, joista kaikista kuulsi huoli joko Ranuan palveluista tai työpaikoista. Erityisesti pohdimme sitä, mitä SOTE-soppa merkitsee aluehallinnolle. Olisiko tässä paikka tuoda valtaa lähemmäksi lappilaisia?