Pohjolan Sanomat: Jääkärit saivat muistolaatan Torniossa

29.10.2014
Tornion yhteislyseon lukiolla paljastettiin muistolaatta sata vuotta sitten jääkäreiksi lähteneiden oppilaiden kunniaksi.

Jääkäriliike syntyi sata vuotta sitten. Torniosta lähti aikanaan 36 nuorta miestä jääkäriksi Saksaan. Kaikkiaan jääkäreitä koulutettiin 1 987. Väkilukuun suhteutettuna Torniosta lähti varsin paljon nuoria miehiä. Kaikkiaan Lapista lähti 105 henkilöä sotilasoppiin Saksaan tuolloin. Jääkäriliikkeen kantavaksi voimaksi muodostui tunnetusti Pohjanmaa, josta lähti hieman yli 40% jääkäreistä. 

Torniossa oli Tornion etappi, yksi Pohjois-Suomen ja jääkäriliikkeen vilkkaimmista rajan ylityspaikoista. Kävellessä Tornion katuja harvoin tuleekaan pohtineeksi, mitä kaikkea näillä seuduilla on ennättänyt historian saatossa tapahtua. Paljon. Naisten vahva rooli tuli jääkäriliikkeen tukena myös esiin ja esimerkiksi Martta-liiton alkuaikaan liittyy valistus- ja vapausaatteen laittomien julkaisujen levittämistä. 

Olen kiitollinen aikansa vastarintaliikkeelle, jääkäreille. Heidänkin ansiostaan saamme elää vapaassa, itsenäisessä ja demokraattisessa maassa. Toisinkin voisi olla. 

Lisää paikkakunnasta: Tornio


Hallituksen lakiesitys raskaan kuorma-autoliikenteen tienkäyttömaksusta eli vinjetistä etenee valtioneuvoston 19.12. tekemän päätöksen mukaisesti eduskuntakäsittelyyn. Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä hallitusohjelmaan kirjattu hanke nytkähti pitkän viivytyksen jälkeen eteenpäin.

- On käsittämätöntä, että valtiovarainministeriöltä kesti kolme vuotta saada esitys ylipäänsä lausuntokierrokselle ja että päätöstä piti odottaa vuoden loppuun, Kulmuni sanoo.

Tiedote 21.11.2019

Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt päätöksen tie- ja rautatieverkoston kunnossapitoa määrittävistä valtakunnallisista hoitoluokituksista. Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni pitää tärkeänä, että koko valtatie 21 Torniosta Kilpisjärvelle kuuluu korkeimpaan kategoriaan pääteiden hoitoluokituksessa.

Tornion terästehdas on kiertotalouden paraatiesimerkki. Kaikki tehtaan tuotteet on tehty 70-90 prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista. Teräs on käyttönsä jälkeen taas täysin kierrätettävissä. 

Myyntiin Meri-Lapista lähtee maailman laadukkainta ruostumatonta terästä. 

Terästä tarvitaan moniin modernin maailman keskeisimpiin rakennelmiin: siltoihin, valtamerilaivoihin, pilvenpiirtäjiin ja muihin.

Myös uusiutuvan energian läpimurto, tuulivoima ja aurinkoenergia, tarvitsee toteutuakseen terästä.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin

Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Katri Kulmuni kiittää maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) sitkeää työtä EU:n maatalous- ja kalastusneuvostossa Itämeren kalastuskiintiöihin vaikuttamiseksi ja lohen salakalastuksen kitkemiseksi.