Pohjolan Sanomat: Jääkärit saivat muistolaatan Torniossa

29.10.2014
Tornion yhteislyseon lukiolla paljastettiin muistolaatta sata vuotta sitten jääkäreiksi lähteneiden oppilaiden kunniaksi.

Jääkäriliike syntyi sata vuotta sitten. Torniosta lähti aikanaan 36 nuorta miestä jääkäriksi Saksaan. Kaikkiaan jääkäreitä koulutettiin 1 987. Väkilukuun suhteutettuna Torniosta lähti varsin paljon nuoria miehiä. Kaikkiaan Lapista lähti 105 henkilöä sotilasoppiin Saksaan tuolloin. Jääkäriliikkeen kantavaksi voimaksi muodostui tunnetusti Pohjanmaa, josta lähti hieman yli 40% jääkäreistä. 

Torniossa oli Tornion etappi, yksi Pohjois-Suomen ja jääkäriliikkeen vilkkaimmista rajan ylityspaikoista. Kävellessä Tornion katuja harvoin tuleekaan pohtineeksi, mitä kaikkea näillä seuduilla on ennättänyt historian saatossa tapahtua. Paljon. Naisten vahva rooli tuli jääkäriliikkeen tukena myös esiin ja esimerkiksi Martta-liiton alkuaikaan liittyy valistus- ja vapausaatteen laittomien julkaisujen levittämistä. 

Olen kiitollinen aikansa vastarintaliikkeelle, jääkäreille. Heidänkin ansiostaan saamme elää vapaassa, itsenäisessä ja demokraattisessa maassa. Toisinkin voisi olla. 

Lisää paikkakunnasta: Tornio


Tiedote 27.2.2019

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni on jättänyt asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy hallituksen toimista Kemi-Tornion ja Helsingin välisten lentovuorojen turvaamiseksi.

Eilen uutisoitiin Finnairin päätöksestä lopettaa Kemi-Tornio-lentokentän neljästä edestakaisessa vuorosta yksi. Aamuvuoron lopettaminen on vakava isku Meri-Lapin liikematkustajille. 

- Kuluneiden vuosien aikana Kemi-Tornion lentovuorot ovat tuplaantuneet. Tämä on antanut varmuutta ja vakiintumista, kun vuoroja on lisätty. Aamuvuoron lopettaminen on erittäin vaikea isku alueen vientiyrityksille. Finnairin on muokattava lentoaikataulujaan siten, että jatkossakin Kemi-Torniosta on aamulento Helsinkiin, kansanedustaja sanoo. 

Eduskuntavaaleihin on enää vajaa kaksi kuukautta! On tullut aika avata kampanja. Kampanjan starttitilaisuudet Tornionlaaksossa (Tornio, Pello ja Ylitornio) viikonloppuna 16.-17.2.  Ajattelimme, että mennään hyvällä mielin, mutta huolet kuullen - ja tiukasti tulevaan katsoen. Olet erittäin lämpimästi tervetullut!

Katri Kulmuni

Hallituksen lakiesitys raskaan kuorma-autoliikenteen tienkäyttömaksusta eli vinjetistä etenee valtioneuvoston 19.12. tekemän päätöksen mukaisesti eduskuntakäsittelyyn. Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä hallitusohjelmaan kirjattu hanke nytkähti pitkän viivytyksen jälkeen eteenpäin.

- On käsittämätöntä, että valtiovarainministeriöltä kesti kolme vuotta saada esitys ylipäänsä lausuntokierrokselle ja että päätöstä piti odottaa vuoden loppuun, Kulmuni sanoo.

Tiedote 21.11.2019

Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt päätöksen tie- ja rautatieverkoston kunnossapitoa määrittävistä valtakunnallisista hoitoluokituksista. Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni pitää tärkeänä, että koko valtatie 21 Torniosta Kilpisjärvelle kuuluu korkeimpaan kategoriaan pääteiden hoitoluokituksessa.