Kulmuni: Järjestelykeskukselle sisäministeriön turvatakuut

18.9.2015

Valtioneuvosto teki istunnossaan 17.9. päätöksen väliaikaisen järjestelykeskuksen perustamisesta. Maahanmuuttovirasto valmistelee keskuksen avaamista Tornioon.

Järjestelykeskuksen perustaminen keskusteluttaa paikallisia. Turvallisuudesta pitää huolehtia. Sisäministeri Petteri Orpo ja kansliapäällikkö Päivi Nerg ovat luvanneet sisäministeriöltä kaiken järjestelykeskuksen vaatiman avun ja turvan Tornioon. Lupaus on paikallisten turvallisuuden tunteen kannalta välttämätöntä.

Turvapaikanhakijatilanne on pahasti kriisiytynyt pohjoisessa. Suomi on EU:n pohjoisin valtio ja nyt etenkin irakilaisten tavoittelema kohdemaa. Maarajaa pitkin Haaparannan kautta rajan Suomeen ylittää päivittäin satoja, jopa tuhansia turvapaikanhakijoita.

- Meillä on Suomessa satoja teillä tietämättömillä olevaa laitonta maahantulijaa, joista viranomaiset eivät tiedä mitään. Näiden henkilöiden rekisteröinti on äärimmäisen tärkeää. Järjestelykeskuksen kautta voimme palauttaa ihmisiä rauhallisiin maihin tai lähettää heidät vastaanottokeskuksiin, sanoo Kulmuni.

- Tornio on nyt kansallisesti pakolaiskriisin kuumin piste. Järjestelykeskuksen perustaminen keskusteluttaa paikallisia. Turvallisuudesta pitää huolehtia. Sisäministeri Petteri Orpo ja kansliapäällikkö Päivi Nerg ovat luvanneet sisäministeriöltä kaiken järjestelykeskuksen vaatiman avun ja turvan Tornioon. Lupaus on paikallisten turvallisuuden tunteen kannalta välttämätöntä, Kulmuni toteaa.

Tornion kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina 21.9. klo 18 päättämään järjestelykeskuksen vuokraamisesta. Valtiovallan puolesta paikalla asiasta kertomassa on pääministeri Juha Sipilän poliittinen valtiosihteeri Paula Lehtomäki sekä edustus poliisihallituksesta ja rajavartiolaitokselta. Kokous on yleisölle avoin.

Järjestelykeskus on väliaikainen ratkaisu purkamaan turvapaikanhakijoiden hallitsematonta maahantuloa. Turvapaikanhakijoilla ei ole oikeutta poistua ennen rekisteröintiä keskuksen alueelta. Turvapaikanhakija voi olla keskuksessa korkeintaan seitsemän vuorokautta, jonka jälkeen hänet käännytetään tai lähetetään eteenpäin vastaanottokeskuksiin. Järjestelykeskuksen ylläpidosta vastaa Suomen Punainen Risti ja turvallisuuden takaa sisäministeriö.

Lisätietoja: Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Katri Kulmuni, 044-2555 903

Lisää paikkakunnasta: Tornio


Tiedote 27.2.2019

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni on jättänyt asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy hallituksen toimista Kemi-Tornion ja Helsingin välisten lentovuorojen turvaamiseksi.

Eilen uutisoitiin Finnairin päätöksestä lopettaa Kemi-Tornio-lentokentän neljästä edestakaisessa vuorosta yksi. Aamuvuoron lopettaminen on vakava isku Meri-Lapin liikematkustajille. 

- Kuluneiden vuosien aikana Kemi-Tornion lentovuorot ovat tuplaantuneet. Tämä on antanut varmuutta ja vakiintumista, kun vuoroja on lisätty. Aamuvuoron lopettaminen on erittäin vaikea isku alueen vientiyrityksille. Finnairin on muokattava lentoaikataulujaan siten, että jatkossakin Kemi-Torniosta on aamulento Helsinkiin, kansanedustaja sanoo. 

Eduskuntavaaleihin on enää vajaa kaksi kuukautta! On tullut aika avata kampanja. Kampanjan starttitilaisuudet Tornionlaaksossa (Tornio, Pello ja Ylitornio) viikonloppuna 16.-17.2.  Ajattelimme, että mennään hyvällä mielin, mutta huolet kuullen - ja tiukasti tulevaan katsoen. Olet erittäin lämpimästi tervetullut!

Katri Kulmuni

Hallituksen lakiesitys raskaan kuorma-autoliikenteen tienkäyttömaksusta eli vinjetistä etenee valtioneuvoston 19.12. tekemän päätöksen mukaisesti eduskuntakäsittelyyn. Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä hallitusohjelmaan kirjattu hanke nytkähti pitkän viivytyksen jälkeen eteenpäin.

- On käsittämätöntä, että valtiovarainministeriöltä kesti kolme vuotta saada esitys ylipäänsä lausuntokierrokselle ja että päätöstä piti odottaa vuoden loppuun, Kulmuni sanoo.

Tiedote 21.11.2019

Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt päätöksen tie- ja rautatieverkoston kunnossapitoa määrittävistä valtakunnallisista hoitoluokituksista. Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni pitää tärkeänä, että koko valtatie 21 Torniosta Kilpisjärvelle kuuluu korkeimpaan kategoriaan pääteiden hoitoluokituksessa.