18.11.2015

Koulutuksella terrorismin kimppuun

Perjantaina ennen nukkumaanmenoa tein perinteiset uutissurffaukset. Ajattelin pikaisesti katsoa, mitä maailmalla oli tapahtunut. Sen jälkeen olikin vaikea saada unen päästä kiinni.

Koko Eurooppa järkyttyi Pariisin terrori-iskusta. Surun vallassa uutisia lukiessani huomasin ajattelevani, että olen nähnyt tämän ennenkin. Ei kai taas.

Mieleeni tuli välittömästi 13 vuoden takainen tapahtuma Moskovasta. Muistan, kuinka marraskuisena aamuna ajattelin vain pikaisesti katsoa teksti-tv:stä, mitä maailmalla on tapahtunut. Moskovalaisessa teatterissa oli alkanut tshetsheenikapinallisten panttivankikaappaus. 900 ihmistä oli panttivankina. Venäjän turvallisuuspoliisin vapautusoperaatiossa kuoli lähes 130 ihmistä myrkylliseen kaasuun. 750 pelastui, mutta osa on kärsinyt kaasusta seuranneista neurologisista oireista.

Tuolloin terroristit olivat Tshetshenian sodan vuoksi kauhutekojen tiellä. Toimintatapa oli samankaltainen kuin Pariisin verinen näytelmä Bataclanin konserttisalissa.

Välittömästi keskustelussa yhdistyivät turvapaikanhakijat ja terroristit. Ylintä valtiojohtoa myöten alleviivattiin, että valtaosa Eurooppaan saapuneista ihmisistä on nimenomaan paennut Isisin tai sen kaltaisten toimijoiden terroria. Samanaikaisesti rikollisjärjestö on mahdollisesti käyttänyt tilannetta hyväksi soluttamalla taistelijoitaan turvapaikanhakijoiden joukkoon. Ainakin yksi iskun avustamiseen osallistunut on ollut Algeriasta Eurooppaan turvapaikanhakijana saapunut mies.

Pariisin iskun tekijät ovat olleet EU-kansalaisia. Niin oli niitä edeltäneissä Charlie Hebdonkin iskuissa. EU-maista on lähtenyt kymmeniä tuhansia taistelijoita Isisin riveihin. Jokin on mennyt kotouttamisessa pahasti pieleen, ja siihen iskevät äärioikeistolaiset liikkeet. Onko niillä halua parantaa kotouttamista vai onko tarkoitus vain palata aikaan, jolloin rajat olivat kiinni eivätkä ihmiset liikkuneet samassa määrin? Silloin saisi mennä aika kauas ajassa.

On mahdotonta käsittää, miksi joku haluaa Ranskasta, Suomesta tai Iso-Britanniasta lähteä silpomaan ihmisiä Lähi-itään. Niin kuitenkin tapahtuu. Isis on tuhottava, mutta sekään ei riitä. Voimme tuhota sen kerran, mutta vuosikymmenessä tilalle tulee uusi järjestö. Myös terrorismin kasvualusta on kyettävä tuhoamaan. Se ei ilmapommituksilla onnistu.

Ranska on ensimmäistä kertaa Euroopan unionin historiassa pyytänyt EU:n turvalausekkeen käyttöönottoa. EU-maiden on solidaarisessa rintamassa tuettava hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata.

Jihadistihyökkäys on vaikuttanut kaikkiin. EU:n on onnistuttava terrorismin vastaisen sodan toisella vuosikymmenellä. Ensimmäinen tuhosi Al-Qaedan, mutta toi tilalle islamilaisen armeijan.

Ainoa, mikä voi asian sotilasoperaatioiden jälkeen lopullisesti ratkaista, on koulutus. Tämä on myös islamilaisen maailman vastuu. Lähi-itään on vietävä niin paljon koulutusta, että jokainen tyttö pääsee sivistyksen ääreen. Muutoin voimme kohdata jälleen uuden iskun.

 

Kirjoitus on julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 18.11.2015