Kansanedustaja Katri Kulmuni: Kehysriihestä mittava infrapaketti – Kemi-Oulu välin kunnostukseen 155 miljoonaa euroa

6.4.2016

Lappilainen kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) kiittää Sipilän hallitusta kehysriihen yhteydessä 5.4. julkistetusta päätöksestä aloittaa tällä vaalikaudella Valtatie 4:n korjaushanke Kemi-Oulu-välillä.

- Kemin ja Oulun välinen valtatie on todella vilkkaasti liikennöity ja kaivannut korjausta jo pitkään erityisesti turvallisuusnäkökulmasta. Puuttuvalle matkalle Simon Maksniemestä Iihin rakennetaan ohituskaista. Tiehankkeella parannetaan liikenteen sujuvuutta kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeällä tieosuudella. Pohjoisen ihmisten ja teollisuuden toiveet kuultiin, Kulmuni kiteyttää.

Kemin ja Oulun välisen yhteyden korjaamiseen on varattu 155 miljoonaa euroa, ja hanke voidaan aloittaa välittömästi. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla hallitus on valmistellut lisäksi joukon muita liikennehankkeita kuten Imatra-Luumäki-rautatien korjaus, VT5:n perusparannus välillä Mikkeli-Juva, Raide-jokeri pääkaupunkiseudulla, Lahden eteläinen ohikulkutie VT12 ja Tampereen raitiotien rakentaminen.

- Hallitus panostaa kasvuun ja työllisyyteen muun muassa liikenneinvestointien kautta. Liikennehankkeet elvyttävät kansantaloutta, auttavat pk-yritysten toimintaa, parantavat aluetaloutta ja luovat työtä, Kulmuni iloitsee.

Kulmuni on tyytyväinen kehysriihen pääviestiin, joka on kasvun ja työllisyyden tukeminen. Hallitus päätti uusista työllisyyttä vahvistavista toimista kuten kannustinloukkujen purkamisesta ja starttirahan käyttömahdollisuuksien laajentamisesta. Maatalouden osalta hallitus helpottaa tulo- ja kannattavuustilannetta osoittamalla maa- ja puutarhatalouden kansalliseen tukeen vuosittain 6,7 miljoonaa euroa vuosina 2017 ja 2018 sekä luonnonhaittakorvauksiin 20,3 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Merkittävä parannus on Kulmunin mielestä myös opiskelijoiden asumistuen siirtäminen yleisen asumistuen piiriin, mikä auttaa erityisesti vähävaraisia opiskelijoita. Lisäksi itsenäisesti asuvilta toisen asteen 18–19-vuotiailta opiskelijoilta poistettiin vanhempien tulojen vaikutus opintorahaan. Korkeakoulutukseen tulee vuosille 2017–2018 105 miljoonan euron lisäpanostus, joka käytetään esimerkiksi korkeakoulujen digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen sekä nuorten tutkijoiden aseman vahvistamiseen.

Lisää työllisyyttä parantavia toimenpiteitä valmistellaan syksyn budjettiriiheen mennessä.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, 044 2555 903

Lisää paikkakunnasta: Kemi


Tiedote 27.2.2019

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni on jättänyt asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy hallituksen toimista Kemi-Tornion ja Helsingin välisten lentovuorojen turvaamiseksi.

Eilen uutisoitiin Finnairin päätöksestä lopettaa Kemi-Tornio-lentokentän neljästä edestakaisessa vuorosta yksi. Aamuvuoron lopettaminen on vakava isku Meri-Lapin liikematkustajille. 

- Kuluneiden vuosien aikana Kemi-Tornion lentovuorot ovat tuplaantuneet. Tämä on antanut varmuutta ja vakiintumista, kun vuoroja on lisätty. Aamuvuoron lopettaminen on erittäin vaikea isku alueen vientiyrityksille. Finnairin on muokattava lentoaikataulujaan siten, että jatkossakin Kemi-Torniosta on aamulento Helsinkiin, kansanedustaja sanoo. 

Hallituksen lakiesitys raskaan kuorma-autoliikenteen tienkäyttömaksusta eli vinjetistä etenee valtioneuvoston 19.12. tekemän päätöksen mukaisesti eduskuntakäsittelyyn. Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on tyytyväinen, että tämä hallitusohjelmaan kirjattu hanke nytkähti pitkän viivytyksen jälkeen eteenpäin.

- On käsittämätöntä, että valtiovarainministeriöltä kesti kolme vuotta saada esitys ylipäänsä lausuntokierrokselle ja että päätöstä piti odottaa vuoden loppuun, Kulmuni sanoo.

Tornion terästehdas on kiertotalouden paraatiesimerkki. Kaikki tehtaan tuotteet on tehty 70-90 prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista. Teräs on käyttönsä jälkeen taas täysin kierrätettävissä. 

Myyntiin Meri-Lapista lähtee maailman laadukkainta ruostumatonta terästä. 

Terästä tarvitaan moniin modernin maailman keskeisimpiin rakennelmiin: siltoihin, valtamerilaivoihin, pilvenpiirtäjiin ja muihin.

Myös uusiutuvan energian läpimurto, tuulivoima ja aurinkoenergia, tarvitsee toteutuakseen terästä.

Tiedote medialle 1.11.2018

Metsähallitus on tehnyt päätöksensä luontopalveluille kansallispuistojen ja retkeilyalueiden korjausvelan paikkaamiseksi esitetyistä lisärahoista. Lapin osalta palvelurakenteen kehittämiseen ja korjaamiseen on tulossa rahaa Napapiirin retkeilyalueelle, Auttikönkään luonnonsuojelualueelle sekä Pallas–Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistoihin