Tästä kirjoituksesta on kymmenen vuotta aikaa, mutta Halla-aho vahvisti valintansa jälkeen olevansa edelleen blogitekstiensä takana. Nämä Halla-ahon blogitekstit käsittelevät lähes yksinomaan erilaisia kansakuntia ja uskontoja, lähes kaikki kielteisestä näkökulmasta.

" />

Ihmisarvo kuuluu jokaiselle

14.6.2017

Kirjoitus on julkaistu kolumnina KemiTornio-kaupunkilehdessä 14.6.2017.

Lauantaina valittu Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kirjoittanut laajalti luetussa blogissaan, että hän ei todennäköisesti puuttuisi kadulla näkemäänsä raiskaukseen.

Perusteluiksi Halla-aho kertoo: ”en vähäisimmässäkään määrin halua riskeerata tilannetta, jossa joutuisin maksamaan jollekin Afrikan sarven ihmissaastalle vahingonkorvauksia "kivusta ja särystä".”

Tästä kirjoituksesta on kymmenen vuotta aikaa, mutta Halla-aho vahvisti valintansa jälkeen olevansa edelleen blogitekstiensä takana. Nämä Halla-ahon blogitekstit käsittelevät lähes yksinomaan erilaisia kansakuntia ja uskontoja, lähes kaikki kielteisestä näkökulmasta.

Blogista välittyvä uuden puheenjohtajan maailmankuva on jonkinlainen jatkuva kansakuntien välinen taistelu, jossa vain vahvin voittaa. Tuntuu siltä, että Halla-aholle ihmiset eivät ole ensisijassa yksilöitä, vaan oman kansallisen tai etnisen viiteryhmänsä edustajia, ja nämä ihmisryhmät eivät ole samanarvoisia.

Oma maailmankuvani eroaa tästä merkittävästi. Ajattelen, että meitä jokaista tulee katsoa yksilöinä. Yhteiskunnan suhtautumista yksilöön ei voi päättää ulkoisten ominaisuuksiemme, seksuaalisen suuntautumisen tai uskontomme perusteella.

Maahanmuuttoa voi Suomessa kritisoida. Debattia käydään niin jokaisessa puolueessa kuin Esson baareissa ja työpaikkojen kahvipöydissä. Miten tänne tulevien kotouttaminen hoidetaan mahdollisimman hyvin, miten täytämme kansainväliset velvoitteemme ja miten pidämme maahanmuuton hallittuna? Näistä kaikista voi keskustella asiallisesti. Se ei vaadi väkivallalla hekumointia, yksilön ihmisarvon sivuuttamista tai tasa-arvon kieltämistä.

Valitettavasti epäilys on noussut siitä, miten Perussuomalaisten uusi puoluejohto suhtautuu länsimaisten demokraattisten arvojen perustaan. Tukevatko he ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja oikeusvaltiota?

Monet tuntemani perussuomalaiset ovat eriarvoisuudesta ja heikko-osaisista huolta kantavia. Etenkin köyhän kansan puolustaminen on aiemmin saanut sijaa perussuomalaisten politiikassa. Monet tapaamani perussuomalaisia äänestäneet allekirjoittavat varmasti ihmisoikeuksien jakamattomuuden ja oikeudenmukaisuuden arvot.  Timo Soini toimi tämän maltillisemman ja maaseutuakin ymmärtävän linjan takuumiehenä.

Perussuomalaisten edeltäjä, Suomen maaseudun puolue SMP taitaa olla nyt lopullisesti haudattu.

Katri Kulmuni,

kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja


Kannanotto 31.5.2017

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni pitää Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden kannalta erittäin valitettavana, jos Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irrottautuu Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteista. Kulmunin mukaan Yhdysvaltain ratkaisu vaikeuttaisi Suomen puheenjohtajuuskauden yhden keskeisen tavoitteen edistämistä.