5.10.2016

Historiallinen perustulo

Työelämä on kovassa myllerryksessä. Suomessa joudutaan ottamaan kantaa siihen, miten suhtaudumme matalapalkkatyöhön. Työllä pitää tulla toimeen. Saksassa entisen liittokansleri Gerhard Schröderin aikanaan ajamien suurien työmarkkinareformien kautta ihmiset saatiin kyllä töihin, mutta yhdellä työllä ei välttämättä elä, vaan täytyy tehdä useampia pienipalkkaisia hommia. Ruotsissa puhutaan minijobeista ja työmarkkinat ovat varsin joustavat.

On arvioitu, että Suomessa jää miljardien eurojen arvosta työtä tekemättä, koska lyhytaikaisten työsuoritteiden vastaanottaminen ei ole kannattavaa. Jos tarvitset lastenhoitoapua tai muuttopalveluita, on byrokratia tehty uuvuttavan vaikeaksi.

Tähän saumaan ovat iskeneet pari aika kekseliästä yritystä. Esimerkiksi palkkaus.fi ja suoratyö.fi ovat luoneet näppärän näköiset ohjelmat kattamaan kaikki työnantaja- sekä työntekijävelvoitteet. Työsuoritteen tilaaja kantaa vastuun, että kaikki sivukulut tulevat maksetuksi. Verohallinnolla on oma palkka.fi, mutta valitettavan kankealta vaikuttaa se ohjelma.

Palkkaus.fi hoitaa palkanmaksun sivukuluineen. Työntekijälle pakollinen tapaturmavakuutus täytyy kuitenkin hoitaa itse kuntoon – joko omasta vakuutusyhtiöstä tai yrityksen tarjoamasta vakuutusyhtiöstä. Oululainen suoratyö.fi pistää paremmaksi ja siinä tapaturmavakuutuskin on mukana.

Tällaiset palvelut tuovat päivänvaloon valtavan määrän työtä, jota aikaisemmin ei ole tehty tai se on hoidettu pimeästi. Kun työnantajamaksujen byrokratiaa pitää helpottaa, samalla myös työntekijän asemaa pitää yksinkertaistaa. Pienten työsuoritteiden tekeminen ei ole aina kannattavaa työntekijän näkökulmasta. Viimesijaiseksi tarkoitetusta toimeentulotuesta leikkaantuu 300 euron suojaosan jälkeen yhtä suuri osa kuin työssä on tienattu. Samoin työmarkkinatuki leikkaantuu 50 sentillä jokaista tienattua euroa kohti.

Työn ja työttömyyden vuoksi tarpeellisten tukien yhteensovittaminen on ikuisuusongelma. Ensi vuonna lähtee liikkeelle pitkästä aikaa mielenkiintoinen avaus, suorastaan historiallinen.  Hallituksen perustulokokeilussa korvataan työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja vanhempainraha perustulolla. Kokeiluun otetaan mukaan satunnaisotannalla 2 000 Kelan työttömyysturvaetuuksien saajaa. Perustulon tasoksi esitetään 560 euroa kuukaudessa.

Jää nähtäväksi, auttaako ilman tarveharkintaa ja velvoitteita maksettava perustulo ihmisten työllistymisessä byrokraattisiin tukijärjestelmiin verrattuna. Perustulo ainakin täydentäisi riittämättömiä palkka- tai yrittäjätuloja nykyistä mallia paremmin. Kannustaako perustulo vastaanottamaan lisätyötä nähdään kahden vuoden kokeilun jälkeen.

Työ itsessään on yhteiskunnassamme keskeinen arvo. Sillä on paljon henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin vaikuttavia seikkoja, palkkapussin koosta puhumattakaan. Uskon, että jos vain jokaisen työpätkän tekeminen saadaan kannattavaksi ja helpoksi, tekijöitä kyllä löytyy. Järjestelmän pitää mahdollistaa, ei lannistaa.

 

Kirjoitus on julkaistu kolumnina KemiTornio Kaupunkilehdessä 5.10.2016