Arktisen parlamentaarikkovaltuuskunnan pj Kulmuni: Yhdysvaltojen irtautuminen Pariisin sopimuksesta vaikeuttaisi Suomen puheenjohtajuuskautta Arktisessa neuvostossa

31.5.2017

Kannanotto 31.5.2017

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni pitää Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden kannalta erittäin valitettavana, jos Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irrottautuu Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteista. Kulmunin mukaan Yhdysvaltain ratkaisu vaikeuttaisi Suomen puheenjohtajuuskauden yhden keskeisen tavoitteen edistämistä.

- Yksi Suomen puheenjohtajuuden keskeisistä painopisteistä on ympäristönsuojelu, johon ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen erottamattomasti linkittyvät. Arktisen alueen herkän ympäristön kannalta Pariisin ilmastosopimuksen solmiminen oli tärkeä askel. On hyvin surullista, jos Yhdysvallat vetäytyy sitoumuksistaan, Kulmuni sanoo.

Kulmuni muistuttaa, että ympäristöyhteistyö ja vahvat siteet tutkijayhteisöön ovat olleet alusta asti arktisten maiden yhteistyön keskiössä. Myös kestävän talouskehityksen näkökulmasta Pariisin sopimuksen noudattaminen on Kulmunin mukaan välttämätöntä.

- Arktista aluetta ei ole tarpeen suojella reservaattina, mutta sen luonnonvaroja on käytettävä harkiten ja kestävästi. Yhdysvaltain ulkoministeri allekirjoitti vielä kolme viikkoa sitten Alaskassa arktisten ulkoministerien julistuksen, jossa todetaan Pariisin sopimuksen olevan voimassa ja ilmastonmuutoksen vaikutusten vaativan arktisten maiden toimenpiteitä. Olin kokouksessa paikalla ja ajattelin, että epäilyksistä huolimatta Yhdysvaltain hallinto sitoutuu ilmastoyhteistyöhön, Kulmuni toteaa.

Pariisin ilmastosopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki maailman valtiot lukuun ottamatta Syyriaa ja Nicaraguaa.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, p. 0444 2555 903, katri.kulmuni@eduskunta.fi

 


Kirjoitus on julkaistu kolumnina Uusi Rovaniemi -lehdessä 31.5.2017.

Rovaniemi ja Kemi-Tornion seutu asettuvat aina silloin tällöin maakunnan sisäisessä keskustelussa pöydän eri puolille. En oikein tiedä, mistä tämä tarkalleen ottaen juontaa. Lapin hallintopääkaupunki on pitkään ollut Rovaniemi. Kemi-Tornio on vastannut vuosikymmeniä Lapin viennistä. Yli 90 prosenttia Lapin viennistä lähtee Kemi-Tornio-alueelta.

Myös 1900-luvun alkupuolella tehtiin maakuntauudistusta. Kemi ja Tornio liitettiin Lappiin. Vastustus oli kova. Monet kokivat itsensä enemmän pohjoispohjalaisiksi. Onneksi liitettiin Lappiin. Maakunnan brändi on uniikki. Lappi on monelle maailmalla tunnetumpi sanana kuin Suomi tai pääkaupunki Helsinki.