9.3.2016

Alueellinen eriytyminen johtaa omaisuuden uusjakoon

SUOMESSA on laajasti hyväksyttyä tasata tuloeroja prog­res­sii­visen verotuksen keinoin. Samoin osana sosiaali- ja terveys­pal­ve­luiden uudistamista on tarkoitus estää hyvin­voin­tie­rojen kasvu. Alueellisten erojen tasaamisesta puhuttaessa joutuu usein vastailemaan naljaileviin kommentteihin silta­rum­pu­po­li­ti­koin­nista. Alueellisten erojen tasaamisessa on kuitenkin kyse yhtälailla tasa-arvosta. Suomi on tasa-arvon maa. Toivottavasti myös alueellisen tasa-arvon.

OLEN huolestunut alueellisesta eriytymisestä. Iän kaiken sitä on tapahtunut kaupunkien sisällä, mistä ovat lähtöisin monet perus­ta­van­laa­tuiset yhteis­kun­nal­liset vastak­kai­na­set­telut.

Omaisuuden kautta tapahtuva jako kaupungeissa näkyi omilla alueillaan asuvan porvariston ja ahtaasti asuvan köyhän työläis­vä­estön jännitteenä.

Omistaminen jakaa Suomea tänäkin päivänä. Monet suomalaiset omistavat asunnon, omakotitalon tai kerros­ta­lo­huo­neiston, vanhan kotitilan, kesämökin tai metsäpalan.

Maapalan omistavat kantavat juurevalla tavalla huolta ympäröivästä alueesta ja sen kehityksestä. Useat suvut ovat sidottuja siihen pieneen maapalaan, jonka parasta toivomme.

SUOMEN jakautuessa kasvu­kes­kuk­siin ja taantuviin muut­to­tap­pi­oa­lu­ei­siin, pienen maapalamme arvo voi joko räjäh­dys­mäi­sesti kasvaa tai haihtua menetettynä arvona taivaan tuuliin.

Yksittäisen ihmisen omalla toiminnalla ei ole tässä suurtakaan merkitystä. Merkitystä on aluerakenteen kehityksellä.

Alueellinen eriytyminen merkitsee myös suurta omaisuuden uusjakoa. Vanhenevien maaseu­tu­ra­ken­nusten arvon katoaminen ja etenkin kaupunkien keskus­ta­kiin­teis­töjen arvon monin­ker­tais­tu­minen johtaa ihmiset myös talou­del­li­sesti eriarvoiseen asemaan.

Enää ei voikaan luottaa siihen, että kiinteistön omistaminen kaikkialla olisi kannattavaa. Päinvastoin. Kiinteistö saattaa muuttua arvottomaksi. Rakennuskulut katoavat pankkilainaan, mutta myyntiarvoa kiinteistöllä ei välttämättä enää ole.

Näin mark­ki­na­ta­louden lait toimivat omistamisessa. Kysymys lienee kuitenkin, haluammeko tietoisesti luoda maata, jossa alueet eriytyvät toisistaan?

HELMIKUUSSA Nordregio, Pohjoismaiden yhteinen alue­tut­ki­muksen keskus tuli talou­del­li­silla mittareilla siihen tulokseen, että koko Pohjoismaiden häntäpäässä on kuusi suomalaista aluetta: Lappi, Kymenlaakso, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja Kainuu. Tutki­mus­me­ne­tel­millä ja kysy­myk­se­na­set­te­luilla tulos oli varmasti tuo.

Financial Timesin julkaisema fDi Magazine julkaisi viikko jälkeenpäin hieman toisen­lai­silla menetelmillä ja tutki­mus­ky­sy­myk­sillä tehdyn selvityksen. Siinä Kainuu pärjäsi investointien houkut­te­le­vuu­della paremmin kuin yksikään toinen Suomen alue. Riippuu siis siitä, keneltä kysyy ja mitä katsoo.

Ilman vahvaa alue­po­li­tiikkaa ja ymmärrystä koko maan voimavaroista jäisivät Kainuunkin inves­toin­ti­mah­dol­li­suudet uuden kasvun kana­voi­mi­seksi käyttämättä. Olisihan Suomi silloin valtavasti köyhempi maa.

Yhteinen ymmärrys tulisi löytää siitä, että tasapuolinen aluekehitys on kilpai­lu­ky­ky­ämme tukeva, ei heikentävä tekijä.

 

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaan kolumnina 9.3.2016